U trendu

Kinezi otkrili koja temperatura ubija korona virus

Kineski naučnici kažu da koronavirus nikada nećemo potpuno iskoreniti, čime su se pridružili sve većem broju stručnjaka koji tvrde da će se virus vraćati sezonski, poput gripa.

Kineski naučnici tvrde da je malo verovatno da će koronavirus nestati na način kako je njegov “stariji brat” SARS nestao pre 17 godina, budući da se prenosi među ljudima, a ne izaziva kod svih pojavljivanje simptoma. Baš ta grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije mnogo težim, objavili su kineski naučnici u Pekingu.

“Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živeti još jako dugo i verovatno će se pojavljivati sezonski”, rekao je Jin Ki s kineske Akademije medicinskih nauka.

Među naučnicima širom sveta stvara se konsenzus da će virus biti jako teško potpuno uništiti i to uprkos strogim merama i karantinima širom sveta, koje su zaustavile ekonomiju, piše hrvatski Index. Neki čak pozivaju da se dozvoli da se virus kontrolisano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao “imunitet krda”, dok neki, poput Švedske, odbijaju da uvedu stroge mere i karantin.

I američki stručnjak Entoni Fauči kaže da će se koronavirus verovatno vraćati sezonski. Kineski naučnici takođe tvrde da nema dokaza da će se zaraza usporiti tokom leta.

“Virus je osetljiv na toplotu, ali tek kada je izložen temperaturi od 56 stepeni Celzijusa duže od 30 minuta. Vreme neće postati toliko toplo. Globalno gledajući, šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tokom leta su vrlo male”, kaže Vang Guikiang, načelnik odeljenja zaraznih bolesti Univerzitetske bolnice u Pekingu.

(Ivana Stojanov, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.