Kinezi tvrde: „Virus nije krenuo od nas već je stigao u Vuhan, evo i kako“

Korona virus prvi put se pojavio u Vuhanu, ali nije tamo i nastao, izjavio je Zeng Guang, bivši glavni epidemiolog Kineskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Dodao je da je utvrđivanje gde je nastao virus u toku i da može uključivati više država i regija.

Nakon optužba bivšeg američkog predsjednika Donald Trampa koji je nekoliko puta izjavio da je reč o ‘kineskom virusu’ i da je upravo Kina kriva za pandemiju koja je zahvatila celi svet, iz kineskog ministarstva zdravstva poručuju da i dalje rade na tome da otkriju odakle je zapravo virus došao, piše Gardijan.

Kineski naučnici su naučnom časopisu Lancetu čak i poslali rad u kom se tvrdi da Vuhan nije mesto gde se prvi put dogodila transmisija virusa s jednog na drugog čoveka, već sugerišu da se to dogodilo u Indiji.

Tamošnji mediji pišu o tome kako je virus stigao na paketima smrznute hrane koja je uvezena iz inostranstva, a smatra se da je u Kinu stigao još i pre decembra 2019. godine.

Jedan od najvažnijih stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije rekao je da bi bilo „vrlo spekulativno“ za SZO da kaže da se virus nije pojavio u Kini, gde je prvi put identifikovan na pijaci u decembru prošle godine.

– Mislim da je vrlo spekulativno za nas da kažemo da se bolest nije pojavila u Kini – rekao je Majk Rajan na virtualnom brifingu u Ženevi nakon što je upitan da li je moguće da se virus najpre pojavio van Kine.

– Iz perspektive javnog zdravstva jasno je da počnete istragu tamo gde su se pojavili prvi slučajevi – dodao je, rekavši da bi dokazi onda mogli voditi na druga mesta kao i da SZO planira da pošalje istražitelje na mokru pijaci u Vuhanu kako bi dalje istražili poreklo virusa.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gabrijesus uputio je danas apel iz Ženeve svim svetskim državama da ne politizuju istragu o poreklu korona virusa jer bi to moglo da stvori prepreke na putu ka saznavanju istine.

– Mi moramo da saznamo odakle je virus potekao kako bismo mogli da sprečimo izbijanja zaraze u budućnosti. Nema tu šta da se krije: želimo da znamo odakle potiče virus, i to je sve – predočio je Tedros.

Upravo zbog smrznute hrane, Kina će u zimskom razdoblju pojačati nadzor i inspekciju i druge uvezene robe i kontejnera. Pri kupovini uvezenih proizvoda iz hladnog lanca, proizvođači i trgovci hranom moraju da pribave sertifikat o dezinfekciji i potvrdu da hrana nije zaražena virusom koji izaziva kovid-19.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.