U trendu

Kluge: Kovid-19 ponovo glavni uzrok smrti u Evropi

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je veoma zabrinuta zbog širenja kovida-19 u Evropi, dok se kontinent bori sa novim talasom infekcija korona virusa, poručio je šef kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

On je u izjavi za BBC upozorio da bi do marta moglo biti zabeleženo oko 500.000 smrtnih slučajeva, ako se odmah ne preuzmu hitne mere.

„Kovid 19 je ponovo postao glavni uzrok smrti u našem regionu“, naglasio je Kluge, uz napomenu da su nam sada poznati mehanizmi u borbi protiv ove bolesti.

On je rekao da bi obaveza nošenja maski mogla odmah da pomogne u usporavanju pandemije.

Nekoliko evropskih zemalja je nedavno zabeležilo rekordno visoke stope zaraze, što je dovelo do delimičnog ili potpunog zatvaranja,a šef regionalne kancelarije SZO smatra da su za epidemiološku situaciju odgovorni hladno vreme, nedovoljan udeo vakcinisanih i dominacija zaraznije delta varijante virusa.

On je pozvao na povećanje broja vakcinisanih, sprovođenje osnovnih javnozdravstvenih mera i novih tretmana za suzbijanje širenja.

Kluge smatra da bi obaveza vakcinacije trebalo da bude „poslednje sredstvo“, ali da je pravi trenutak za „pravnu i društvenu debatu“ o tom pitanju.

„Pre toga postoje i druga sredstva kao što su kovid sertifikati“, rekao je on, ocenivši da kovid sertifikati ne predstavljaju „ograničenje sloboda, već su sredstvo za očuvanje naše individualne slobode“.

Austrija je u petak postala prva evropska zemlja koja je objavila da će vakcinacija protiv kovid 19 postati zakonski obavezna, a to pravilo bi trebalo da stupi na snagu u februaru.

Istovremeno, Austrija je, kao odgovor na rekordan porast infekcija i nisku pokrivenost vakcinacijom, uvela karantin za sve stanovnike, nakon što je u početku bio na snazi samo za vakcinisane osobe.

I mnoge druge evropske zemlje uvode nove mere, dok broj slučajeva raste.

Češka i Slovačka uvele su nova ograničenja za stanovnike koji nisu vakcinisani protiv kovid 19,a u Holandiji su tokom noći izbili nasilni protesti protiv vladinih planova za dodatna ograničenja i zabranu novogodišnjeg vatrometa, na šta je policija odgovorila pucanjem na demonstrante.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan poručio je da je Nemačka u „vanrednom stanju“ i odbio je da isključi mogućnost uvođenja novog karantina u zemlji.

Velika Britanija, koja je u petak zabeležila 44.242 nova slučaja kovid 19, više puta je ponovila da neće uvesti zaključavanje, ali vlada u Londonu nije isključila nova ograničenja kako bi zaštitila zdravstveni sistem.

U ovom slučaju britanska vlada razmatra uvođenje kovid sertifikata za aktivnosti u zatvorenom prostoru ,obavezno nošenje maski u pojedinim zatvorenim prostorima, kao i preporuke za rad od kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar