U trendu

Kluge: Pandemija nije gotova, u Evropi dato 171 mln doza

ATINA – Sve vakcine protiv kovid-19 koje su odobrene za upotrebu ispunjavaju standarde bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta, izjavio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

„Ova pandemija još nije gotova, a vakcinacija je jedan od ključnih alata za sprečavanje kovid-19 i za zaustavljanje pandemije“, podvukao je Kluge u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA.

U evropskom regionu, kako je dodao, uočeni su signali stabilizacije kada je reč o broju slučajeva zaraženih korona virusom, ali još uvek postoji blizu 1,6 miliona novih slučajeva kovid-19 svake nedelje.

„Dakle, situacija je ozbiljna, nismo izašli iz krize i moramo živeti s virusom još neko vreme. Međutim, ono što je važno napomenuti jeste da imamo na raspolaganju moćna sredstva za borbu protiv virusa, i da znamo kako da ih iskoristimo“, izjavio je Kluge.

Dodaje da mere fizičkog distanciranja, nošenja maski, higijene ruku, testiranja, praćenja kontakata, izolacije, deluju na planu zaustavljanja širenja infekcije i spasavanja života.

„Javno zdravstvo i socijalne mere prekidaju lance prenosa, a oni se moraju kombinovati s dugoročnom strategijom vakcinacije. Samo upotrebom ovog oružja možemo zaustaviti virus“, poručio je Kluge.

Kaže da veoma brine situacija s visokom stopom hospitalizacije u nekoliko zemalja, uključujući Grčku, Francusku, Poljsku, Bosnu
i Hercegovinu i Ukrajinu.

Naglašava i da je najvažnije pitanje da svaka zemlja u Evropi, a i šire, ima jednak pristup vakcinama, kao i da je za ubrzanje procesa vakcinacije neophodno drastično povećanje proizvodnje vakcina.

„Tempo isporuke vakcina protiv kovid-19 u evropskom regionu se povećava i do sada je već dato preko 171 milion doza“, rekao je Kluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.