Ko ima najviše zlata na svetu? Na 3. mestu – veliko iznenađenje

Finansijska kompanija Nasdak objavila je listu deset država koje imaju najveće rezerve zlata na svetu.

Na prvom mestu su Sjedinjene Američke Države sa 8.133 tone zlata. Navedena količina je jednaka ukupnoj količini zlata koju imaju sledeće tri zemlje na ovoj listi. Vrednost američke rezerve zlata iznosi 465 milijardi dolara. Većina zaliha smeštena je u trezoru Fort Noks, koji se nalazi u saveznoj državi Kentaki.

Nemačka je sa 3.362 tone druga po rezervi zlata, a od ekonomske krize iz 2008. godine kontinuirano kupuje zlato.

Italija je na trećem mestu i ima rezervu od 2.452 tone zlata, a četvrta je Francuska sa 2.436 tona. Među ovom francuskom rezervom je i 100 tona zlatnih novčića, prenosi Klix.

Rusija je sa 2.295 tona na petom mestu, dok je Kina na šestom sa 1.948 tona. Većina rezerve najmnogoljudnije države sveta je sadržana u novcu stranih valuta, a ne u samom zlatu.

Švajcarska je sedma sa 1.040 tona zlata, te ima najveće rezerve zlata po stanovniku u odnosu na sve ostale zemlje sveta. Na osmom mestu je Japan sa 765 tona.

Indija je deveta sa 658 tona i druga je u svetu po korišćenju zlata jer je ono vrlo prisutno i popularno i na venčanjima. Poslednja na ovoj listi je Holandija sa 613 tona rezerve zlata.

U Svetskom ekonomskom forumu (WEF) su napomenuli da se rezerve zlata koriste kao osiguranje u slučaju ekonomske krize. Kupovina zlata smanjila se tokom pandemije koronavirusa, a centralne banke pojedinih država prodale su deo rezervi kako bi nacionalne ekonomije učinile likvidnijima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.