Koča: Vakcinacija Sinovakom do kraja meseca u Turskoj

ISTANBUL – Turska bi mogla da započne vakcinaciju kineskom vakcinom protiv korona virusa Sinovak do kraja meseca, nakon što se završi analiza za dobijanje dozvole, izjavio je danas turski ministar zdravlja Fahretin Koča.

Koča je, prenosi dnevnik „Sozču“, rekao da će pošiljke vakcine Sinovak stići posle 11. decembra, preneo je Rojters.

Vakcini, koja je bila podvrgnuta ispitivanju u okviru faze tri u Turskoj i drugim zemljama, biće potrebne još dve sedmice testiranja i analiza, navodi list.

U novembru je Turska potpisala ugovor o kupovini 50 miliona doza Koronavaka, koji će biti isporučivan u serijama između decembra i februara.

Preliminarni rezultati ispitivanja objavljeni prošlog meseca pokazali su da je vakcina pokrenula brzi imunološki odgovor, ali da je nivo
proizvedenih antitela bio niži nego kod ljudi koji su se oporavili
od virusa.

Koča je rekao da je Turska sa 83 miliona stanovnika želela da kupi više vakcina od Kine, ali da to nije uspela i da je zato tražila vakcine od Moskve i drugih dobavljača dok domaća proizvodnja ne zadovolji potražnju.

Turska je u pregovorima i sa Fajzerom i BioNTekom oko vakcina.

„Oni su rekli da mogu da obezbede 25 miliona doza 2021. godine“, rekao je Koča i istakao da Turskoj neće biti potrebna strana vakcina posle aprila jer će tada biti korišćena turska vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.