Kod još najmanje dva pacijenta u Soveniji potvrđen novi soj

LJUBLJANA – Najmanje dva pacijenta opšte bolnice u Jesenicama u Sloveniji zaražena su izuzetno zaraznom novom britanskom mutacijom koronavirusa, još pre dve nedelje, pokazalo je ispitivanje šest slučajnih uzoraka u toj medicinskoj ustanovi.

Bolnica je odabrala šest slučajnih uzoraka Covid 19 pacijenata lečenih na jednom od odeljenja pre dve nedelje kada su imali povećan broj infekcija, kako bi ih testirali na britanski soj, rekla je danas direktorka bolnice Anja Jovanovič Kunstelj za STA.

Ona je navela da je testiranje, koje je sprovela Nacionalna laboratorija za zdravlje, životnu sredinu i hranu, pokazalo da su dva pacijenta, za koja je potvrđeno da su zaraženi novim koronavirusom 11. i 12. januara, imala novi soj Covid 19.

„Vrlo je verovatno da u Sloveniji ima više infekcija ovim novim sojem“, rekla je Jovanovič Kunstelj, dodajući da to nije iznenađenje s obzirom da se nova varijanta širi i u drugim zemljama.

Ona je potvrdila da bolnica ne planira nikakve promene u organizaciji na osnovu nalaza.

„I dalje ćemo se pridržavati mera za sprečavanje prenosa“, rekla je direktorka, dodajući da su hospitalizovani pacijenti redovno testirani, ali da je problem nedovoljan pristup testovima za novi soj.

Dva nova slučaja britanskog soja potvrđena u ovoj bolnici nisu povezana sa prvim zvanično potvrđenim slučajem nove mutacije Covid 19, kod osobe sa Kosova, koja je sa privremenim boravkom u Sloveniji, u zemlju stigla iz Belgije u subotu sa priloženim negativnim testom na koronavirus, prenosi STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.