Koji radnici su bili najvište traženi u Srbiji tokom vanrednog stanja

Osim IT sektora koji je tokom vanrednog stanja zapošljavao radnike, na tržištu rada bili su traženi i prodavci, točioci goriva, komercijalisti, menadžeri prodaje i kasiri, kao i vozači, dostavljači, kuriri, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje Infostud.

Primetno je kako kažu u Infostudu, povećanje broja poslova koji se rade od kuće.

Da li će se taj trend zadržati ili će biti u porastu, moći će da se vidi u narednom periodu kako se pandemija korona virusa bude suzbijala i firme sasvim vrate uobičajenim procesima rada.

Od proglašenja pandemije korona virusa i tokom vanrednog stanja u Srbiji, primetan je bio pad ponuda poslova kako domaćih kompanija, tako i stranih, ali ipak to nije značilo da firme nisu bile u potrazi za radnicima, navodi Infostud.

One koje su najviše tražile nove zaposlene pripadaju kategorijama IT-ja, trgovine i prodaje, proizvodnje, građevinarstva i transporta.

Do proglašenja vanrednog stanja na Infostudu je dnevno bilo preko 3.000 aktivnih oglasa za posao, u aprilu je taj broj pao ispod 1.000.

Sada se taj broj ponovo vratio na pređašnji.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje nedavno je rečeno da tržište rada tokom vanrednog stanja nije stalo i da je je bilo aktivnih zapošljavanja i tada.

„Imali smo sve vreme aktivnosti i poslodavaca i nezaposlenih, tržište rada nije stalo i funkcionisalo je sve ovo vreme. Više od 15.000 lica sa evidencije se prijavilo na obavezno socijalno osiguranje, neki su se zaposlili, a neki registrovali obavljanje samostalne delatnost“, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović nedavno Tanjugu.

Najveći broj građana uspeo je da se zaposli u oblasti prerađivačke industrije, zatim, ova situacija je bila šansa da posao nađu i kuriri, dostavljači robe, hrane, medicinske sestre, tehničari, informatičari…

U NSZ su rekli da su trgovci, naročito manji, sa jedne strane „gubili“ radnike, a da su sa druge strane veći trgovinski lanci usled pojačanog posla imali i veće potrebe za radnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.