U trendu

Koliki je rizik da novi virus stigne u Srbiju

Predstavnik SZO u Srbiji Marjan Ivanuša kaže da se rizik od unošenja korona virusa u Srbiju ili Evropu procenjuje kao nizak ili srednji.

On dodaje da ipak ta mogućnost ne može biti isključena, posebno ako se ima u vidu da predstoji Kineska nova godina i da će milioni Kineza iz svih delova sveta putovati u Kinu.

On napominje da Komitet Svetske zdravstvene organizacije na jučerašnjoj sednici nije zaključio da je novi korona virus globalna pretnja za javno zdravlje.

Pojašnjava da Komitet nije prihvatio takvu odluku jer se radi o virusu koji je potpuno nov, koji u prvih mesec dana „nije stvorio ozbiljnu epidemiju međunarodnih razmera“ da bi mogli da zaključe da je to pretnja javnom zdravlju na globalnom nivou.

On je dodao da će Komitet SZO nastaviti sednicu i danas i da će se tek nakon toga znati da li će ta odluka eventualno biti drugačija.

„Bez obzira na to kakva će biti odluka danas ili ubuduće, bitno je da znamo osnovne mere prevencije koje su na snazi“, rekao je Ivanuša.

A mere prevencije koje je izdala SZO su – što češće pranje ruku, prekrivanje usta tokom kijanja i kašljanja, izbegavanje bliskih kontakata s osobama koje imaju razvijene simptome gripa ili prehlade, temeljno kuvanje hrane, posebno mesa.

Ivanuša naglašava da korona virus izaziva običnu prehladu, ali da se u istoriji korona virusa desilo da se pojavi novi oblik koji je izazvao bolesti SARS i MERS, od kojih se umire.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović kaže da Ministarstvo zdravlja i sve službe prate epidemiološku situaciju, te da su na graničnim prelazima pojačane kontrole.

„Nema mesta panici, primenjujemo sve što su preporuke SZO vezane za novi korona virus“, rekla je Jovanovićeva.

Ona je podsetila da su termovizijske kamere instalirane na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, a da će danas biti instalirane i u Nišu. One mogu da prate da li putnici koji ulaze u našu zemlju imaju povišenu temperaturu.

Srbija je i među retkim zemljama koja je nabavila reagense kojima se utvrđuje prisustvo novog korona virusa.

Zvanični podaci kažu da je novim korona virusom u Kini zaražena 571 osoba, a da je umrlo 17 ljudi. Podaci SZO kažu da među zaraženima koji imaju komplikacije kao što je virusna upala pluća najviše ima starijih osoba i hroničnih bolesnika, odnosno ljudi koji imaju narušen imuni sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.