Koliki porez plaćaju najbogatiji ljudi: Od Bezosa dve milijarde dolara

Prema novim zakonskim predlozima koje priprema država Vašington, na ime poreza Džef Bezos plaćao bi godišnji porez dve milijarde dolara, a Bil Gejts 1,3 milijardu dolara.

Zakonodavci su predložili oporezivanje bogatstva preko milijardu dolara, kako bi se smanjila nejednakost i nadoknadio nedostatak poreza na dohodak države. Takođe predlažu jedan odsto poreza na prihode veće od milijardu dolara.

Poreski stručnjaci ističu da bi porez na bogatstvo zavisio od četiri osobe, Džefa Bezosa, Bila Gejtsa, Mekenzija Skota i Stiva Balmera, koji bi doneli državi Vašington oko 97 odsto poreza od njihovih prihoda.

Kritičari predloga tvrde da bi, pošto nijedan od četiri milijardera nema korporativne uloge sa sedištem u Vašingtonu, mogli da napuste državu, ako se uvrede predlogom za oporezivanje .

„Ovo ne bi samo poremetilo porez na bogatstvo, već bi državi oduzelo i druge prihode. Ovi bogati stanovnici i dalje plaćaju nesrazmeran udeo državnih i lokalnih poreza i značajno doprinose lokalnoj ekonomiji. Proterivanje njih imalo bi ozbiljne posledice osim neuspeha novog poreza“,  rekao je Valczak, poreski stručnjak.

Međutim, predstavnik demokratske države Noel Frejm, koji je predstavio zakon, rekao je da trenutni poreski sistem Vašingtona favorizuje bogate.

Gospodin Frejm, takođe je osporio argument da bi milijarderi mogli da napuste državu, ako se uvede porez, rekavši: „Ideja da će oni jednostavno otići ciničan je stav i nije potkrepljena dokazima“.

Uprkos pandemiji koronavirusa koja je izazvala rekordne brojke nezaposlenosti u SAD-u 2020. godini, gospodin Bezos je povećao svoje bogatstvo za oko 75 milijardi dolara.

Očekuje se da će on preuzeti manje fokusiranu ulogu u kompaniji, pošto je „Amazon“ prošle nedelje najavio da će se Bezos povući sa svoje funkcije izvršnog direktora u trećem kvartalu 2021. godine, da bi postao izvršni predsednik odbora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.