U trendu

Kolins: Trenutno virus pravi veliku zurku u srednjem delu SAD

VAŠINGTON – Direktor američkog Instituta za zdravlje Frensis Kolins rekao je danas da je federalni vodič kroz kovid-19, koji apeluje i na vakcinisane da nose maske u zatvorenim prostorijama u mestima gde je veliki broj zaraženih, napravljen uglavnom da bi se zaštitile nevakcinisane i imunokompromitovane osobe, javlja AP.

On je u izjavi za CNN rekao da obaveza nošenja maske može da pomogne u vreme kada broj inficiranih raste u pojedinim delovima SAD, jer su brojne studije pokazale da vakcinisani mogu da prenesu korona virus drugim osobama.

Međutim, Kolins je danas naglasio da maske nisu zamena za vakcine, koje su izuzetno efikasne i smanjuju rizik od ozbiljnijeg toka bolesti ili hospitalizacije za 25 puta, pa i ako pacijent oboli od delta soja.

Kolins je upozorio da trenutno virus „pravi veliku žurku u srednjem delu SAD“, ali da je dobra vest što sve više ljudi dobija vakcine.

On je dodao da bi firme možda mogle da insistiraju na vakcinaciji zaposlenih, a to bi mogle da urade i avio-kompanije, tako što će, osim svog osoblja, tražiti da i putnici budu vakcinisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.