U trendu

Kombinacija ove dve vakcine daje najveću zaštitu: Ali, važan je i redosled

Kombinacija vakcina, s prvom dozom AstraZeneke i potom Fajzera, povećala je nivo neutralizujućih antitela šest puta u odnosu na dve doze AstraZeneke, pokazuju rezultati istraživanja u Južnoj Koreji.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 499 zdravstvenih radnika od kojih je 100 primilo kombinaciju vakcina, 200 je primilo dve doze Fajzera, a ostali dve doze AstraZeneke.

U svim slučajevima je došlo do stvaranja neutralizujućih antitela koja sprečavaju da virus uđe u ćelije i replikuje se. Rezultat kombinovanog cepiva pokazao je slične količine neutralizujućih tela kao kod grupe koja je primila dve doze Fajzera.

Važan je i redosled

Slične rezultate pokazala je prošlog meseca i britanska studija kada je nakon prve doze AstraZeneke primenjena doza Fajzerovog cepiva, što je izazvalo najbolji odgovor T-ćelija i veći nivo antitela nego je to slučaj kada je za prvu dozu korišćena vakcina Fajzera, a potom AstraZeneke.

Naučnici u Južnoj Koreji su takođe analizirali neutralizujuću aktivnost u poređenju s glavnim varijantama novog koronavirusa.

Niti u jednoj grupi nije zabeleženo smanjivanje neutralizujuće aktivnosti na alfa varijantu, prvi put identifikovanu u Velikoj Britaniji, ali je neutralizujući i titar pao za dva i po do šest puta kada su u pitanju beta, gama i delta varijante, prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Indiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.