U trendu

Komšić traži od Zagreba da ga ne bojkotuje

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će se ponovo kandidovati na tu u poziciju, ako, kako je rekao, to bude neophodno da bi se zaustavile dalje podele i diskriminacija u zemlji.

Komšić je u izjavi za Fenu pozvao zvanično Zagreb da, kako je naveo, preispita odluku da ga i nadalje bojkotuje.

„Nastaviću da se politički borim, da ne kažem tučem sve dok mislim da ima razloga za to i sve dok mogu“, kazao je Komšić.

Komšić, koji od 20. jula po principu rotacije preuzima dužnost predsedavajcuheg Predsedništva BiH i na kojoj će biti narednih osam meseci, najavio je i da će se truditi da uspostavi redovan ritim rada tog tela, što je, kako kaže, Milorad Dodik, aktuelni predsedavajući „iz osnova poremetio“.

Sa dolaskom novog visokog predstavnika medunarodne zajednice Kristijana Šmita ocekuje povecanje medunarodnih kontakata koji su u protekom periodu bili redukovani zbog korona virusa, ali, kako tvrdi, i iz političkih raloga.

Kao primer je naveo usporeno funkcionisanje trilaterale – BiH, Srbije i Turske -, a da je, kako kaže, ona s Hrvatskom zamrznuta zbog stava Zagreba da ne komunicira sa Predsedništvom dok je on jedan od tri člana.

Aktuenu politiku Hrvatske prema BiH je ocenio „besmislenom“ jer, kaže, da od toga niko nema koristi.

Zvanični Zagreb ne priznaje izbor Komšića za predstavnika Hrvata u Predsedništvu BiH, jer je na tu poziciju izabran glasovima Bošnjaka i preduzeće, najavljeno je, sve mere da se tako nešto u izbornom procesu više ne ponovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.