U trendu

Kon potvrdio: Izlazimo iz ove situacije i ulazimo u redovan život

Rezultati pokazuju da izlazimo iz ove situacije sa korona virusa odnosno intenzivne aktivnosti virusa, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon i precizirao da iz epidemijske situacije izlazimo za oko dve nedelje.

„Da li smo pre vremena ušli u ovu situaciju da popuštamo mere? Kao što smo na samom startu ušli u stroge mere, tako pravovremeno izlazimo iz zatvorenosti i ulazimo u redovan život. Ali, to će trajati, to neće odjednom da se preseče i da se uđe u normalan život“, rekao je Kon odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da su eventualne ekscesne situacije sada sve manje i teško da mogu da se dogode i da imaju mogućnosti da do te mere utiču i podignu potencijal virusa da može da izazove ono što je do sada izazivao.

„Da li je to posledica slabljenja samog virusa ili mera, to će pokazati budućnost. Pričamo o Srbiji. Po shvatanju nekih smo tek na samom početku epidemija na globalnom nivou, pošto se tek zahuktava virus i prelazi na južnu hemisferu, gde su zdravstveni sistemi slabije strukturirani“, rekao je Kon.

Dodaje da se očekuje da će na južnoj hemisferi virus napraviti ozbiljne probleme i da se oni već zapažaju u nekim zemljama.

Zbog eventualnog vraćanja na severnu hemisferu, stav SZO je postao jasniji:

„Sada vidimo i od predsednika nekih država da se o tome vrlo ozbiljno razmišlja. Zato moramo da razmišljamo da kada izađemo iz ove situacije da sačuvamo kapacitete i sposobnost brzog reagovanja i da postupno slabimo mere, kako bi zadržali preko potrebnu budnost“, rekao je Kon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.