U trendu

Kon: Za sada „možemo da maštamo“ o ukidanju mera

Epidemiolog Predrag Kon poručuje da za sada „možemo da maštamo“ o ukidanju mera. Ističe da moramo da sačekamo da prođe šesta nedelja, da bismo govorili o tome.

Poručuje da je neophodna apsolutna zabrana kontakata.

„Uvek kažem da sam umereni optimista, jer ako kažem da sam optimista, popustićemo, a sad ako popustimo, može da padne sve što smo dosad uradili“, ističe Kon.

„Sve više vidim kako blješti svetlo na kraju tunela. Ne očekujem ogroman porast u šestoj nedelji, ali nije nemoguće“, navodi epidemiolog.

Da nije uvedeno vanredno stanje sada bismo imali ogromne probleme, izjavio je doktor Kon.

On je rekao da ne može da kaže dokle će trajati mere i zabrane, pošto to zavisi od brojeva o zaraženima i preminulim od korona virusa i da će se tek videti sada brojevi zbog kontakata prethodnog vikenda, pošto inkubacija traje u proseku sedam dana.

„Imamo ogroman broj novotestiranih sa blagim simptomima, u Beogradu smo juče imali 205 testiranih u kovid ambulantama pošto do juče broj testiranih u njima nije bio trocifren“.

Kon kaže da će maksimum epidemije u Srbiji trajati najviše još dve nedelje odnosno da mora da prođe šesta nedelja, koju moramo da prođemo i da će se onda videti.

„Najvažnije je bilo na samom početku, kada smo došli sa predlogom za proglašenje epidemije od posebnog značaja, a dobili i više od toga i da nije uvedeno vanredno stanje bili bi u velikim problemima, pošto ne bi mogli mnoge stvari da uradimo, na primer, preraspodelu kadra“, ističe Kon.

Dodaje da se sve mere svode na kraju na smanjenje bliskih kontakata.

Podsetimo, do danas u 15 časova, testirano je još 1.135 osoba, od kojih je 219 pozitivno na koronavirus. Preminule još četiri osobe muškog pola.

U Srbiji je potvrđeno ukupno 2.666 zaraženih od koronavirusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.