U trendu

Kon: Žarišta u Srbiji više nema, ostaje zabrana okupljanja i maske u zatvorenom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da očekuje da se u narednim danima vidi jasno gašenje epidemije Kovida 19 u Srbiji i najavio da će biti obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Kon je kazao da će na snazi i dalje biti zabrana javnih okupljanja, kao i da još nije doneta odluka o otvaranju vrtića.

„Još uvek nemamo rešenje za roditelje koji će početi da rade, a nemaju kome da ostave decu.Ništa još nije odlučeno po tom pitanju, ali moraće posle prvomajskih praznika. Ne može da se nešto otvara, a da se ne prate i ostale oblasti života“, rekao je Kon za TV Pink.

Naglasio je da je u osmoj nedelji najbolja situacija od početka epidemije korona virusa u Srbiji, da je manji procenat pozitivnih od testiranih i da je u ovom trenutku ispod šest odsto.

Kada je reč o zaraženim zdravstvenim radnicima Kon ističe da je situacija pod ozbiljnim nadzorom i pod kontrolom, a da je od procenat zaraženih medicinskih radnika između osam i devet odsto od ukupnog broja obolelih.

On je naveo da je na respiratoru trenutno 95 osoba, a da je maksimalan broj njih bio 147 i da to pokazuje trenutnu aktivnost virusa kada je reč o težim formama oboljevanja.

„Sve je manji pritisak na intenzivnu negu, situacija je neuporedivo bolja, ali ono o čemu moramo da vodimo računa su domovi za stare u koje je koronavirus ušao uglavnom zbog poseta i nepoštovanja mera, a o tome će tek biti analiza“, kazao je Kon.

Ponovio je i da u Srbiji nema više žarišta i da se jednako u svim delovima zemlje spušta procenat zaraženih, te da je sve manje prostora za ekscesne situacije.

Govoreći o najavljenom otvaranju frizerskih i kozmetičkih salona, teretana, zatvorenih pijaca, Kon je naglasio da će i zaposleni i posetioci morati da poštuju određena pravila i da će biti obavezno korišćenje zaštitne opreme.

Kako je rekao, obaveze zaposlenih u teretanama, salonima i drugim objektima koji se otvaraju biće dodatno precizirane kroz odluke Vlade

„U Srbiji nije doneta odluka o nošenju maski na otvorenom prostoru, ali biće obavezna u zatvorenom prostoru“, naveo je Kon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)