Koncertni dokumentarac u Niku Kejvu otvorio Slobodnu zonu

BEOGRAD – Svetskom bioskopskom premijerom koncertnog dokumentarca „Nick Cave – Idiot Prayer“ o nesvakidašnjem nastupu Nika Kejva u praznoj Aleksandra palati u Londonu, večeras je u Kombank dvorani počeo Filmski festival Slobodna zona.

Do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i onlajn, biće prikazano 70 igranih i dokumentarnih filmova u dva takmičarska i pratećim programima

Film „Nick Cave – Idiot Prayer“ jedan je od šest naslova koji će biti prikazani samo u bioskopima, dok će ostali biti dostupni i na platformi kinokauć.com.

Uz “Idiot Prayer”, samo u bioskopima će se naći i “Ovo je moja zemlja”, “Ponoćni putnik”, “Nikad, retko, ponekad, uvek”, “Kopač” i “O jednoj mladosti”.

Direktor Slobodne zone Rajko Petrović je pre projekcije koncertnog dokumentarca o Niku Kejvu u Kombank dvorani napomenuo da u kontekstu takozvane „nove realnosti“ solo koncert u praznoj sali u Londonu savršeno uklapa u osećanja koja su zavladala svetom usled ove pandemije.

„Uprkos svemu ove godine smo pripremili nikada bogatiji takmičarski i prateći program i još jednom dali ne mali doprinos tezi iracionalnosti balkanskih naroda. Drago nam je što će poštovaoci festivala širom Srbije biti u mogućnosti da se priključe projekcijama preko platforme kinokauć.com.“, kazao je Petrović.

Festival su otvorili aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.
Uz međunarodni takmičarski program, čija je selektorka i ove godine Branka Pavlović, te regionalni takmičarski program Horizonti Balkana, čiji je selektor Igor Bakrač, program 16. Slobodne zone obuhvata i programe Ženska linija, 14 plus (namenjen srednjoškolcima) i EU – zona promena, a od ove godine i novi program Green Zone, posvećen ekologiji i odnosu prema životnoj sredini.

Jedna selekcija se 40 godina posle smrti Josipa Broza Tita iz različitih perspektiva bavi njegovom zaostavštinom.

Kratki dokumentarni filmovi nastali na radionicama Dokufesta u Prizrenu biće prikazani u programu Future is Here, a program U fokusu predstaviće u Jugoslovenskoj kinoteci stvaralaštvo reditelja Pjetra Marčela, sa kojim će biti održan onlajn razgovor nakon projekcije njegovog filma “Martin Eden”.

Međunarodnu takmičarsku selekciju ocenjivaće žiri koji čine Vanja Šibalić sa Fakulteta dramskih umetnosti, rediteljka Mina Đukić i producentkinja Karla Fotea, koja stoji iza rumunskog filma „Čudovišta“ – pobednika u regionalnoj selekciji 15. Slobodne zone.

Panel diskusije u okviru tog programa održavaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda nakon projekcije filmova “Pad kralja” (na temu korupcije), “Ovo je naša zemlja” (o radničkoj klasi i desničarskim partijama), „Šuma“ (o eko mafiji) i „Umetnost sećanja“ (o moći i nemoći spomenika).

Program Na kafi sa autorima postao je podkast Slobodne zone, koji uređuje i vodi Milica Lapčević.

Biće održana i promocija knjige “50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019“ profesorke Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Marine Fafulić Milosavljević.

Novi program festivala Digitalni propeler, u saradnji sa Media deskom Srbija, nudi dve dvodnevne radionice za nezavisne prikazivače o digitalnim promotivnim strategijama za izgradnju i privlačenje publike u bioskope i o novim poslovnim modelima u doba pandemije korona virusa.

Festivalske sale u Beogradu, pored Kombank dvorane i Dvorane Kulturnog centra Beograda, su i Dom omladine Beograda, Art bioskop Kolarac, Jugoslovenska kinoteka i bioskop Fontana i Cine Grand BIG Rakovica.

Domaćin 16. Slobodne zone je i Kulturni centar Novog Sada, te Niški kulturni centar i Cineplexx Niš.

U skladu sa epidemiološkim merama, smanjen je broj posetilaca u bioskopskim dvoranama.

Slobodna zona nedavno je treći put dobila podršku Media potprograma Kreativne Evrope, a podržali su je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, Movies That Matter i Filmski centar Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.