U trendu

Konjufca: SRB da obustavi kampanju, da poštuje stav MSP

NJUJORK – Glauk Konjufca, ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu, pozvao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN Srbiju i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da odmah obustave kampanju povlačenja priznanja Kosova i da poštuju stav Međunarodnog suda pravde, čiji stav o legalnosti Kosova je upravo Beograd tražio i – dobio.

„Dijalog sa Srbijom nije o statusu Kosovu, već je to dijalog za popravljanje odnosa između dve zemlje, ali Dačić ide u neke zemlje, članice UN, tvrdeći da je dijalog razgovor o statusu, Molimo dačića i Srbiju da odmah prestanu sa tom kampanjom“, rekao je Konjufca.

Konjufca je rekao da je situacija na Kosovu sada drugačija nego kada je doneta rezolucija 1244 i da je „došlo vreme da Unmik završi svoju misiju“.

Podsetio je da je Srbija iznela pred Međunarodni sud pravde pitanje nezavisnosti Kosova i da je taj sud potvrdio legalnost te odluke zbog čega je, kako je kazao, licemerno da Beograd pita sud za stav, a zatim ne poštuje sudsku odluku.

Konjufca je na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM putem video-konferencije rekao da Srbija treba da ukloni sve barijere i da prestane da finansira paralelne strukture na Kosovu.

Kako je ocenio, odnosi sa Beogradom ostaju teški, ali je vlada u Prištini uverena da odnosi mogu da se poprave samo kroz konstruktivan dijalog koji, kako kaže, treba da rezultira uzajamnim priznanjem.

Da bi se stvorila atmosfera za to, kaže Konjufca, vlada Aljbina Kurtija odlučila je da ukine takse na robu iz Srbije koje je uvela prethodna prištinska vlada uz reciprocitet.

Kada je reč o epidemiji korona virusa na Kosovu, Konjufca kaže da je broj obolelih relativno mali, a smrtnost od ove bolesti niža nego u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.