U trendu

Korisni saveti: Kako povratiti snagu nakon korone?

Kao i svaka bolest i Covid-19 ostavlja traga na organizmu te iscrpljuje. Dva su glava razloga za to. Nedostatak nutrijenata tokom bolesti i virus koji je golem stres za telo koje se s njime bori. Nutricionist je za PinkVillu istaknuo nekoliko načina za vraćanje snage nakon covida.

Kalorije
Ugljeni hidrati su gorivo za naše telo i nakon korone trebamo paziti da unosimo dovoljno kaloričnu hranu kako bismo imali dovoljno energije. U ishranu uključite namirnice poput batata, celovitih žitarica, leće i zdravih masti. Ugljeni hidrati su u ovom slučaji prijatelji organizmu.

Proteini
Dok se telo bori protiv infekcije stradaju i mišići, a proteini su osnovna sastavna jedinica. Zbog toga, nakon bolesti treba konzumirati puno proteina kako bismo potakli rast mišića. Namirnice koje su pune protina su jaja, piletina, riba…

Omega 3
Omega 3 masne kiseline pomažu kod smanjenja upala u telu, a tokom infekcije koronavirusom u telu se događa značaj upalni proces. Omega 3 suplemente bilo bi dobro uzimati dva meseca nakon bolesti, a hrana bogata ovim masnim kiselinama su čia semenke, lešnici, losos, sojino ulje…

Radite na probavnom zdravlju
Tokom infekcije menja se mikrobiom u probavnom sistemu što prouzrokuje probavne probleme. Uključite probiotike i prebiotike u ishranu.

Vitamin D
Vitamin D važan je za više od 800 procesa u telu, a mnogim ljudima on nedostaje. Kako biste ga nadomestili dnevno bi trebali provoditi 30 minuta na suncu, ako mislite da to nije dovoljno posavetujte se s lekarom oko suplemenata.

Hidratacija
Važno je biti dobro hidridan jer voda pomaže kod bolje distribucije nutrijenata u organizmu. Osim toga, potiče znojenje i mokrenje, čime telo izbacuje toksine, piše PinkVilla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.