U trendu

Korona bacila pivare na kolena

U ovom trenutku u Evropi radi manje od 30 odsto barova i restorana jer su mnoge zemlje u decembru ponovo posegnule za strogim merama zbog pandemije.

Procenu o broju ugostiteljskih objekata koji rade na njima ključnom, evropskom tržištu, objavio je proizvođač piva Heineken pri objavi svojih rezultata poslovanja.

U prošloj godini imao je neto gubitak 204 miliona evra, a prihodi su mu pali 16,7 odsto upravo zbog zatvaranja barova i restorana, kao i drugih restrikcija u vezi sa društvenim okupljanjima i prodajom alkohola, a najavili su i da će ići u restrukturiranje poslovanja i ukupno otpustiti oko 8.000 zaposlenih.

Bez presedana

Koliko je pala konzumacija piva zbog lokdauna odlično ilustruju podaci iz Nemačke.

Kako je nedavno objavio nemački Savezni statistički zavod, prodaja piva u toj zemlji je u 2020. godini pala za 5,5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

U Nemačkoj su barovi i restorani bili najpre zatvoreni od marta do maja, zatvoreni su ponovo početkom novembra, a otkazana su bila i velika događanja poput Oktoberfesta na kojima se inače konzumiraju ogromne količine piva.

Nemačko udruženje proizvođača piva objavilo je da je situacija „dramatična i bez presedana u posleratnom razdoblju“, kako je objavio Dojče vele.

Navodi i da je prodaja u barovima i restoranima pala u poređenju sa 2019. godinom za 17,3 odsto u aprilu, a 14,1 odsto u novmebru, uz oporavak za vreme leta iako su i tada, prema nekim procenama, barovi radili tek sa 50 odsto kapaciteta, prenosi Jutarnji list.

Mere lokdauna u Nemačkoj, koje se tiču ugostitelja i sportskih objekata, na snazi su, prema najnovijoj odluci, do 7. marta.

Pabovi i mere

Pre uvođenja jesenjeg zatvaranja objekata, evropsko pivarsko tržište prosečno je bilo u padu 20 odsto, a očekivalo se da će do kraja godine taj pad dosegnuti 25 odsto, ali pad jako varira od zemlje do zemlje.

Naravno, prodaja alkohola za kućnu konzumaciju je rasla, pa je tako i Heineken objavio da su na njegovim platformama za direktnu prodaju kupcima (Beerwulf, Six2Go i Drinkies) utrostručene narudžbe prošle godine, a pogotovo u Ujedinjenom kraljevstvu, a porasla je i prodaja njihovih sistema kućnih točilica za pivo.

Međutim, ukupno gledano, prodate količine Heineken piva pale su lane za 8,1 odsto, a u veropi daleko više zbog oko 40-postotnog pada prodaje u ugostiteljskim objektima.

U britanskom pivarskom biznisu je zbog protivpandemijskih mera stvarno prilično dramatična.

Tamošnje udruženje pivara i pabova objavilo je da je u prošloj godini prodaja piva u pabovima pala 56 odsto zbog uvedenih restrikcija, pa poručuju kako je nužno da se nastave državne mere finansijske podrške čak i nakon što se ugostiteljski objekti ponovo otvore

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.