U trendu

Korona kriza ugrožava opstanak petine kompanija u Nemačkoj

MINHEN – Gotovo petina svih kompanija u Nemačkoj smatra da kriza pandemije korona virusa predstavlja pretnju njihovom opstanku, pokazuje najnovije istraživanje IFO instituta o poslovnoj klimi.

Udeo firmi koje osećaju da su egzistencijalno ugrožene porastao je u februaru na 18,7 odsto sa novembarskog nivoa od 17,6 procenata, ali je neznatno manji nego u maju 2020, kada je iznosio 21,8 posto, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

„Među glavnim privrednim sektorima, maloprodaja prednjači po evaluaciji rizika u februaru, gde je 34,5 posto kompanija izrazilo bojazan da možda neće preživeti, a slede pružaoci usluga sa 26,3 posto“, kaže Klaus Vohlrabe, šef u anketnom sektoru instituta iz Minhena.

Sektori u kojima je broj kompanija koje se osećaju ugroženima ispod proseka bili su trgovina na veliko sa 12,8 procenata, proizvodnja sa 7,5 posto i građevinarstvo sa 3,6 odsto.

„Kompanije sa problemima likvidnosti naročito strahuju za svoju budućnost“, dodaje Vohlrabe.

Ta strahovanja su najveća u turističkoj industriji sa udelom 83,7 odsto kompanija, u hotelijerstvu sa 82,3 odsto i restoranima i ugostiteljstvu sa 72,3 odsto. Prate ih firme iz delatnosti iznajmljivanja i zakupa sa 33,3 posto, proizvodnja pića sa 27,3 odsto, te oglašavanje i istraživanje tržišta sa 24,4 procenta.

Nasuprot tome, najmanju dozu straha iskazali su: mašinska industrija sa 5,6 odsto, elektroindustrija (4,4%), hemijska industrija (3,9%), automobilska industrija (2,3%), pravni i poreski konsultanti (1,2%) i farmaceutska industrija sa stopom od 0,9 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.