U trendu

Korona na švedski način: Osnovne škole rade, stručnjaci pozivaju građane da izađu napolje

Dok brojne zemlje širom sveta svakodnevno pojačavaju mere u borbi protiv koronavirusa, u Švedskoj je pristup globalnoj pandemiji nešto drugačiji i opušteniji – osnovne škole rade, kafići, restorani i barovi su zatvoreni.

Takav pristup u odnosu na druge evropske zemlje u Švedskoj izaziva nedoumice – šta ako se ne čini dovoljno?

– Ne smemo da dopustimo da se u Švedskoj ponovi patnja ljudi Vuhana i Bergama. To je rizik koji krši jedan od glavnih principa društva: da je svaki pojedinac vredan sam po sebi – napisao je u nedelju urednik dnevnih novina Dagens Nyheter, pozivajući na strože mere i više testiranja stanovništva.

Kasnije tokom dana je socijaldemokratski premijer Stefan Lofven u retkom televizijskom obraćanju pozvao sugrađane da „preuzmu odgovornost“ i slušaju preporuke vlade o radu od kuće i socijalnom distanciranju.

Švedske vlasti preporučuju svim rizičnim skupinama da ostanu kod kuće. Dok su u Nemačkoj zabranjena okupljanja više od dve osobe, u Švedskoj ne sme biti više od 500 ljudi.

Zatvorena su fakulteti i srednje škole. 

Vlada u Stokholmu u utorak je primorala kafiće i restorane da ograniče svoje usluge samo na posluživanje za stolovima kako bi se kontakti između gostiju smanjili na minimum. Međutim, za većinu život ide uobičajenim tokom.

U subotu uveče kafići i restorani u prestolnici bili su puni, a i dalje se događaju gužve na ulicama tokom najprometnijih sati.

Ipak, kao i u drugim delovima Evrope, švedske granice zatvorene su za sva putovanja osim nužnih.

Švedski parlament radi na bržem usvajanju zakona koji će omogućiti zatvaranje osnovnih škola i vrtića ako će to biti potrebno.

Švedski mediji se pitaju zašto su vlasti preuzele ovakav pristup širenju virusa. Vlada im odgovara da prati preporuke Agencije za javno zdravstvo i poručuje da je spremna.

Dodaje da još uvek nisu zatvorili osnovne škole jer su stariji građani ti koji moraju ostati kod kuće, ne deca.

– Čim Agencija zatraži da sprovedemo odluke, mi ćemo to učiniti brzo – objavila je sredinom marta švedska ministarka zdravlja Lena Halengren.

Poverenje vlasti u zdravstvenu agenciju nije jedinstveno u švedskom društvu. Nekoliko stručnjaka i javnih ličnosti optužilo ih je da ugrožavaju živote ljudi.

Službeni Stokholm se delimično opravdava pozivajući se na slučaj Ujedinjenog Kraljevstva koje je zauzelo sličan pristup pre no što je Dauing strit pooštrio mere.

Pritisak na vlasti i agenciju raste, ali oni ne odustaju od svog stava i odbijaju da uvedu drastične mere za koje tvrde da nisu dovoljno delotvorne, a imaju prevelik uticaj na društvo.

Johan Giesecke, bivši epidemiolog švedskog Nacionalnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, a sadašnji savetnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO), čak je pozvao Šveđane da izađu napolje i uživaju u prolećnom suncu.

– Povedite prijatelja i hodajte na udaljenosti od jednog metra. Nemojte grliti komšije. Ponesite termofor i sedite na klupi. Nezdravo je i sediti kod kuće – rekao je za državnu televiziju SVT.

Do subote je u toj skandinavskoj kraljevini koja broji otprilike 10 miliona stanovnika zabeleženo 3.069 slučajeva koronavirusa, dok je 105 osoba preminulo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.