Korona ne miruje, šta posle trećeg minimalca…

BEOGRAD – Uskoro bi trebalo da počne isplata poslednjeg, trećeg minimalca kao pomoć države privatnom sektoru, ali se to nažalost poklopilo sa skokom broja zaraženih, pa privrednici strahuju kako će dalja epidemiološka situacija uticati na njihovo poslovanje.

Inače, isplata minimalca preduzećima koja su tražila ovaj vid podrške države, bila je od velike pomoći, jer bez nje, kažu privrednici, ne bi mogli da nastave dalje sa izbijanjem krize.

Kako se situacija sa korona virusom, sudeći po poslednjim podacima, ne smiruje, predstoje ozbiljni izazovi, kaže za Tanjug predsednik UO Mona Hotel Management, Tomislav Momirović.

Isplatom tri minimalne plate država je, prema njegovim rečima, praktično spasla ekonomiju i sektore koji su prerpeli naveći udar krize.

Ovo nam je bilo od velike pomoći, kaže Momirović, ali upozorava da situacija, ipak, u perspektivi „nije ružičasta“, jer se nažalost ne dešava ono čemu smo se nadali, a to je smirivanje situacije.

„Turistički sektor stoji ne samo kod nas, već svuda u svetu i moramo ići u susret problemu, da se otvaramo, idemo napred iako situacija nije nimalo ružičasta“, kaže Momirović.

Kriza kaže, neće brzo proći i predstoje veliki izazovi u mnogim sektorima, hotelijerstvu naročito.

„Kao zemlja smo uradili sve potrebno i dobro smo pripremljeni ali okolnosti su složene i sada Vlada praktično isplaćuje plate jer naš posao trenutno stoji“, ističe Momirović .

Navodi da u četiri hotela imaju nekoliko stotina zaposlenih i da su nastojali da sačuvaju radna mesta i ne pribegavaju nepopularnim merama- otpuštanjima.

„Biće ovo teška godina ali verujem da ćemo ovu situaciju ipak
prevazići“, ističe on.

Isplata poslednjeg, trećeg minimalca za oko 1.055.000 zaposlenih u 22.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške države, počeće 7. jula, rečeno je ranije Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Novac u visini minimalne zarade, oko 30.000 dinara, biće uplaćen na namenske račune tih firmi.

Prethodno su minimalne zarade isplaćene 7. maja i 4. juna.

U okviru programa ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica po domaću ekonomiju, poslodavci su tražili pomoć države u vidu isplate tri minimalca u ukupnom iznosu od 750 evra, odnosno oko 90.000 dinara.

Bez pomoći države ne bismo mogli da idemo dalje što se posla tiče, kažu za Tanjug i drugi privrednici, korisnici Vladinog paketa ekonomskih mera.

Uprkos teškoj i neizvesnoj situaciji nadaju se povratku u normalne tokove što pre.

Vlasnica i direktorka preduzeća Stoteks iz Starih Banovaca Stoja Meseldžija kaže za Tanjug da je situacija bila bila dosta teška i da je pomoć došla u pravi čas, te da su „pregrmeli“ ovaj talas krize.

„Tokom vanrednog stanja, završili smo ugovorene poslove, ali ostaje sada da vidimo šta dalje sada kad je posao u pitanju“, kaže i dodaje da nikako nisu želeli da pribegnu otpuštanju radnika.

Firma Medifarm plast iz Pančeva se već više od dve decenije bavi proizvodnjom medicinsko-farmaceutske ambalaže i snabdeva apoteke, a kako kaže njen vlasnik Miodrag Grba, pomoć u vidu minimalaca za zaposlene im je obezbedila opstanak i sačuvala radna mesta.
Kaže i da su zbog potreba posla tokom vanrednog stanja zaposlili nove dva nova radnika a ovih dana planiraju nova zapošljavanja.

Ističe i da nisu bili ugroženi kao neki drugi sektori, jer su imajući u vidu sve okolnosti imali veću potražnju tokom krize.

„Biće problema dalje, kada se završi isplata trećeg minimalca, ali ćemo se snaći i izboriti, biće teško ali racunamo na dogovor i međusobno razumevanje, pa ćemo, nadam se nastaviti dalje u dobrom pravcu“, kaže Grba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.