Korona virus „previše savršen“ – iz laboratorije?

Tim australijskih naučnika saopštio je da oni koji istražuju poreklo izbijanja koronavirusa treba da ispitaju mogućnost da je virus izašao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, epicentru pandemije, pošto je Covid-19 „previše savršen“ i adaptiran na ljude da bi stopostotno moglo da se tvrdi da je potekao od životinja.

Profesor Nikolaj Petrovski, vodeći australijski imunolog, rekao je da ovaj virus nije tipičan primer infekcije koja je prešla sa životinje na čoveka jer ima “izuzetnu” sposobnost da odmah uđe u ljudsko telo, preneo je Dejli mejl.

On je dodao da se ne može isključiti mogućnost da je virus stvoren u laboratoriji. Petrovski, profesor medicine Univerziteta Flinders u Adelejdu, vođa je istraživačke jedinice koja će sledećeg meseca započeti ispitavanje vakcine na ljudima.

On je objasnio da kad novi virus pređe sa životinje na čoveka, on obično jača kako se adaptira na novog domaćina. Međutim, iz zasad neobjašnjivih razloga, novi koronavirus deluje savršeno adaptiran da inficira ljude. Profesor je rekao da su najbliže povezani poznati virusi bili proučavani na Institutu virusologije Vuhan.

“Trenutno nema dokaza da je virus ‘procurio’, ali ima dovoljno posrednih podataka da se zabrinemo. To će ostati mogućnost sve dok se ne isključi”, istakao je Petrovski, dodajući da ne treba preskočiti laboratoriju u istraživanju porekla pandemije.

“Ovo je ili neverovatna slučajnost ili znak ljudske intervencije”, rekao je on.

Ove tvrdnje bi mogle da dodatno rasplamsaju sumnje i različite teorije da je smrtonosni virus proizveden u laboratoriji kako bi ušao u ljudske ćelije.

Nema, međutim, direktnog dokaza da je virus izašao iz vuhanske laboratorije. Direktorka laboratorije Vang Janji je porekla navode da je pandemija potekla odatle. Ona je objasnila da se na Institutu radilo na tri živa soja koronavirusa kod slepih miševa, ali da “nijedan od njih nije podudaran sa onim koji je izazvao pandemiju”.

Ričard Ebrajt, stručnjak za biobezbednost, rekao je da su šanse da korona virus prirodno ima tako neobične karakteristike moguće, ali da je to malo verovatno.

Petrovski je istakao i da niko od onih koji se protive pretpostavci da je virus stvoren u laboratoriji nije adekvatno dokazao da je ta opcija u potpunosti nemoguća, a da je njegovo istraživanje pokazalo da bi i to ipak bila plauzibilna teorija.

On je rekao i da se sumnjalo da su pangolini preneli virus na ljude na kineskim pijacama, ali da je koronavirus koji pogađa pangoline 90 odsto sličan SARS-CoV-2, i da iako je teoretski moguće da su se jedan slepi miš i jedan pangolin našli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu, i dalje ostaje činjenica da je to statistički malo verovatno.

“Verovatnoća da je jedan pangolin stvorio virus i onda došao u bliski kontakt sa ljudima i zarazio nekoga je smešna”, dodao je Petrovski. “Očekivali smo da pronađemo mnogo zaraženih pangolina, ali se to nije desilo.”

Pored toga, Petrovski je istakao da ne samo da nije nađen posredni domaćin virusa koji je preneo Covid-19 sa prvog domaćina na ljude, već nije utvrđeno ni da su slepi miševi, kako je rekao, krivi kako se sumnjalo. Petrovski je dodao da kod životinja ne postoji mobilnost kao u ljudskim zajednicama i da je moguće da samo još uvek nije “pronađena prava pećina slepih miševa”, ali da dok se to ne dogodi ne treba isključiti teoriju o nastanku virusa u vuhanskoj laboratoriji.

“Virusi ne dolaze niotkuda, tako da moramo da brižljivije potražimo prirodni izvor koronavirusa ili da dalje istražujemo njegovo veštačko poreklo”, rekao je Petrovski.

(nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.