Koronavirus je ovde zabranjena reč: Policija hapsi ljude koji nose maske

Turkmenistan je zabranio medijima da upotrebljavaju reč koronavirus, prenose agencije.

Kako se navodi u saopštenju Međunarodne organizacije za slobodu medija „Reporteri bez granica“ (RSF), reč koronavirus uklonjena je i iz zdravstvenih brošura koje su distribuirane školama, bolnicama i kompanijama.

Bogata centralnoazijska država, koja graniči s Iranom, za sada nije prijavila nijedan slučaj zaraze, dok u susednom Iranu ima više od 44.000 zaraženih. „Reporteri bez granica“, čije je sedište u Parizu, navode da se dešava da policija u civilu hapsi ljude koji nose maske ili razgovaraju o koronavirusu.

Građani Turkmenistana imaju pristup samo jednostranim i malobrojnim informacijama o pandemiji virusa korona, a vlasti tvrde da u zemlji nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze. Predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov, poznat kao „otac zaštitnik“, je 13. marta izdao naredbu da se javne površine poprskaju tradicionalnom biljkom harmala, što je navodno mera zaštite od epidemije.

Turkmenistan se nalazi na poslednjem mestu liste indeksa novinarskih sloboda za 2019. koju objavljuju Reporteri bez granica i najzatvorenija je zemlja na svetu. Vlada kontroliše sve domaće medije i postoji samo šačica korisnika interneta koji mogu da pristupe jedino visoko cenzurisanoj verziji mreže, obično u kafeima u kojima moraju prvo da pokažu lični dokument.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.