Košta: Situacija u Portugalu zbog Kovid 19 „užasna“

LISABON – Portugalski premijer Antonio Košta rekao je da je ta zemlja trenutno u veoma teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa i da će proći nekoliko nedelja pre nego što se stvari poboljšaju, kao i da očekuje samo ograničena pomoć iz inostranstva.

Sa ukupno 668.951 potvrđenih slučajeva KOVID-19 i 11.305 smrtnih slučajeva, uključujući rekordnih 293 preminulih juče Portugal ima najveći sedmodnevni prosek novih dnevnih slučajeva i smrtnih slučajeva na milion stanovnika na svetu, prenosi Rojters

„Situacija nije „loša“, ona je „užasna“, moramo biti svesni da prolazimo najgore trenutke i da će oni trajati još nekolko nedelja“ rekao je Košta u sinoćnom obraćanju na televiziji, navodi agencija.

Košta je rekao da se situacija pogoršala delimično i zato što je njegova vlada ublažila restriktivne mere između Božića i kraja godine, ali i zbog virulencije novog soja, kao i da je Nemačka najavila da šalje vojno-medicinske stručnjake u Portugal da vide kakvu vrstu podrške ova zemlja može da pruži.

On je upozorio da Nemačka i drugi evropski partneri ne mogu pomoći puno , i da treba biti oprezan oko ideje slanja pacijenata u strane zemlje kao što je to bilo između Nemačke i Francuske , jer Portugal ima drugačiji geografski položaj što otežava prekograničnu saradnju.

U vezi sa konkretnom nemačkom pomoći, portugalski premijer je rekao da ono što Portugalu nedostaje ,lekari i medicinske sestre , to oni ne mogu da pruže, dok respiratore koji se nude trenutno nisu potrebni.

Rojters navodi da je više od 20 vozila hitne pomoći sa pacijentima sa KOVID-19 sinoć bilo u koloni ispred najveće portugalske bolnice dok su čekali da se bolnički kreveti oslobode , a lekari u drugim bolnicama upozoravaju na rizik od nestanka medicinskog kiseonika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.