U trendu

Kremlj: Vojna parada za Dan pobede u uobičajenom formatu

MOSKVA – Ruska vojna parada povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede Sovjetskog saveza nad nacističkom Nemačkom u Velikom patriotskom ratu od 1941. do 1945. godine održaće se na moskovskom Crvenom trgu u uobičajenom formatu, dok će prisustvo gledalaca zavisiti od epidemiološke situacije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

I ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da će se održati parada povodom Dana pobede nad fašizmom, prenosi ruska agencija Tas s.

„Format parade biće uobičajen, ali što se tiče prisustva gledalaca, njihov broj će zavisiti od zahteva koji će biti definisani zajedno sa Rospotrebnadzorom (ruskim regulatorom za zaštitu prava potrošaca)“, izjavio je Peskov.

Do sada „dinamika (s obzirom na situaciju sa korona virusom u
Rusiji) uliva optimizam, ali ne pruža mogućnost za opuštanje“, istakao je Peskov.

Rusija je prošle godine vojnu paradu, koja se tradicionalno održavala 9. maja na moskovskom Crvenom trgu, prebacila na 24. jun zbog pandemije korona virusa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izabrao je 24. jun za paradu, jer je na taj dan 1945. godine na Crvenom trgu održana parada pobednika, koju su predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.