U trendu

Krivične prijave protiv Stanivukovića, opozicije, NN lica

BANJALUKA – Porodice pacijenata iz Republike Srpske, koji se leče od korona virusa, podneli su krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanovukovića, direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, opozicionara i više NN lica, a terete ih da su „delovali kao organizovana kriminalna grupa i pozivali na rušenje ustavnog uređenja“.

U obrazloženju krivičnih prijava se navodi da su “zloupotrebljavajući poslove i dužnosti koje obavljaju pozivali na rušenje ustavnog uređenja Republike Srpske sa javnih skupova, nastupa, društvenih mreža, medija vršeći prinudu nad legalno izabranim prestavnicima ili nosiocima vlasti Republike Srpske da mimo volje i zakonskih odredaba napuste svoje pozicije odnosno dužnnosti”.

Između ostalog, terete ih za “svesno lažno prijavljivanje i lažno prikazivanje činjeničnog stanja, kao i da su širenjem dezinformacija u javnom prostoru i jezikom mržnje izazvali paniku i strah kod stanovništva”.

Prijavu su podneli u svojstvu oštećenih, a u obrazloženju navode da je Stanivuković, počevši od 24. septembra, “zloupotrebljavajući službeni položaj gradonačelnika, koristeći sredstva javnog informisanja, medije, društvene mreže postrekivao na izvršenje krivičnog dela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.

Prijava je podnesena i protiv Jelene Trivić, Branislava Borenovića, Mirka Šarovića, Milana Radovića, Ivana Begića, Nebojše Vukanovića, Nenada Nešića, Gorana Selaka i više NN lica.

“Stanivuković, Zolak, Trivić, Borenović, Begić, Šarović, Radović, Nešić, Selak i Vukanović su kao kriminalana organizovana grupa kojom je rukovodio i upravljao Stanivuković u periodu od septembra 2021. po predhodnom dogovoru vršili niz organizovanih i sihronizovanih radnji sa jasnim ciljem izazivanjanjem mržnje i nasilja prema određenim osobama”, piše u prijavi.

Stanivukovića terete da je “iznosio neistinite podatke o radu UKC-a i direktora te ustanove Vlade Đajića, ministra zdravlja Alena Šeranića”, prenela je sarajevska N1 tv.

Krivična prijava je naslovljena na Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.