U trendu

Krivokapić: Otklonićemo prepreke za članstvo CG u EU

ATINA/PODGORICA – Vlada Crne Gore je odlučna da efikasno otkloni sve potencijalne prepreke za članstvo u EU, prvenstveno u domenu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a to smo, brzim i efikasnim odlukama, potvrdili već u prvim danima mandata, izjavio je danas u Atini premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je to rekao prilikom susreta sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom na marginama Delfi ekonomskom foruma.

Tom prilikom je istakao da je tokom prethodna dva dana imao priliku da sa brojnim zvaničnicima i predstavnicima privrede razgovara o mogućnostima za unapređenje saradnje dve zemlje, ali i o poziciji Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Krivokapić je kazao da su zadaci vlade da garantuje vladavinu prava kao jednog od ključnih preduslova za članstvo, te da pararelno radi na rehabilitaciji crnogorske ekonomje u postpandemijskim okolnostima.

„Posebno smo zahvalni našim partnerima u EU, između ostalih i prijateljskoj vladi Grčke, na podršci koja nam je iskazana u borbi protiv korona virusa“, rekao je on.

Dodao je i da će vlada raditi i na unapređenju turističke ponude, kako bi Crna Gora, kao deo jadranske obale, imala značaj koji Grčka ima u Sredozemlju.

Micotakis je izrazio želju da poseti Crnu Goru, nakon čega mu je premijer Krivokapić uputio poziv, koji je on prihvatio.

Premijer Grčke je kazao da izuzetno ceni hrabrost ljudi iz regiona, koji su se kroz istoriju borili za grčku slobodu.

On je istakao da su Crna Gora i Grčka NATO partneri, te da želi da ojačaju vojnu saradnju u budućnosti.

S tim u vezi je dodao da će tim grčkih eksperata uraditi analizu, koja bi pokazala, na koji način bi mogli unaprediti ekonomsku saradnju dve zemlje, ali i da će snažno podržati grčke investitore da investiraju u Crnu Goru.

Premijeri dve zemlje razgovarali su i o ponovnom uvođenju redovnog leta od Atine do Crne Gore, a Micotakis je najavio da će njihova nacionalna avio kompanija uskoro ponovo krenuti sa letovima od Atine prema Podgorici i Tivtu, saopšteno je iz Kabineta Krivokapića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.