U trendu

Krivokapić u zvaničnoj poseti Beogradu, glavna tema ekonomija

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 2. i 3. novembra.

Kako navode u Vladi Crne Gore, Krivokapić će posetiti Srbiju na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Tokom posete, pored sastanka sa premijerkom Brnabić, planirani su susreti sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, navodi se u najavi posete.

Vlada Crne Gore danas je usvojila i platformu za posetu Krtivokapića Beogradu.

Kako je u tekstu platforme navedeno, poseta predstavlja priliku da se istakne važnost stabilnog i sigurnog regiona, kao i značaj njegove jače integracije kroz mehanizam Berlinskog procesa, kojim se učvršćuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

„Imajući u vidu krizu nastalu usled pandemije korona virusa, poseta će biti odlična prilika za razgovor o modelima usmerenim na prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih izazova uslovljenih pandemijom sa kojima se obe države suočavaju“, dodaje se u tekstu platforme.

Kako se ističe, poseban akcenat biće stavljen na jačanju ekonomskih veza i saradnje za šta postoje značajni potencijali.

U tom smislu, fokus će biti na projektima koji imaju za cilj unapredjenje saobraćajne infrastrukture, što je neophodan uslov za povećanje prometa ljudi i za sveukupnu ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti turizma, dodaje se u platformi.

„Sugerisaće se da se u narednom periodu saradnja u oblastima infrastrukuture, energetike, vodoprivrede, turizma, poljoprivrede, šumarstva i drugih oblasti od obostranog interesa ostvaruje, kad god je to moguće, kroz mehanizme regionalne saradnje, pre svih Berlinskog procesa“, piše u platformi.

Prema navodima iz ovog dokumenta, tokom posete biće preneta crnogorska podrška novoj fazi pregovora Beograda i Prištine.

„S očekivanjem da će ona biti intenzivirana u narednom periodu i rezultirati obostrano prihvatljivim i sveobuhvatnim rešenjem“, navodi se u platformi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar