U trendu

Krizni štab upozorava: Ove dve grupe ljudi najviše su ugrožene

Prema rečima člana Kriznog štaba dr Zorana Gojkovića, zapaženo je da je među preminulima veliki broj onih koji su gojazni ili boluju od dijabetesa.

Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine juče je na konferenciji za medije govorila o posebno opasnim kategorijama zaraženih, gojaznim i osobama koje pate od dijabetesa tip dva.

„Gojaznost je faktor za za oboljevanje od kovida pa čak i sa povećanjem gojaznosti dolazi do povećanja šanse za hospitalizaciju na intenzivnoj nezi, za primenu mehaničke ventilacije, pa čak je i smrtnost u tom slučaju veća“, upozorava ona.

Dodala je i da je i Evropska asocijacija za studiju gojaznosti jasno stavila do znanja da je gojaznost bolest udružena sa brojnim komplikacijama koje prati virus kovid.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojović istakao je na današnjoj konferenciji da traganje za kontaktima zaraženih, poput aplikacije koja upozorava ukoliko se nađete u blizini zaraženog, veliki broj zemalja je već uradio aplikaciju, neki su pustili u probni rad, a neke zemlje čekaju.

„Imamo posebno oformljenu IT grupu koja radi na unapređenju softvera za sve podatke, ali radi i na razvoju naše aplikacije, tako da će naša javnost biti obaveštena. Te aplikacije rade u zemljama istočne i jugoistočne Azije, „, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Na zapadnom Balkanu jeste povećan broj obolelih, raste svuda ponovo broj obolelih, rekao je Gojković.

„Krajem jula imamo ono što smo očekivali, da će nam biti potrebno dve do tri nedelje aktivnih mera, svega što smo na početku meseca, to jest što smo između 5. i 10 jula uveli.“

„Najveći porast u našem regionu se registruje u Rumuniji“, navela je direktorka Instituta Batut Verica Jovanović.

Kada je u pitanju testiranje, prema podacima koji oni raspolažu, u Srbiji je testirano više od devet hiljada osoba, objašnjava ko „spada“ u te brojeve.

„Tu se nalaze i osobe koje su kontrolno testirane i za putovanje i ponovljeno testirane“, rekla je Jovanovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.