U trendu

Kruzer ne sme da pristane u San Francisko, sumnja na virus

SAN FRANCISKO – Kruzeru „Velika princeza“, na kojem se ranije nalazilo dvoje putnika zaraženih koronavirusom, nije dozvoljeno da se vrati u luku u San Francisku iz koje je krenuo na novi put ka Havajima, a nakon što je 20 osoba prijavilo simptome koji liče na koronavirus.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom rekao je da će brod, na kojem se nalazi više hiljada putnika, ostati na moru sve dok ne budu testirani putnici i članovi posade sa simptomima koji se mogu povezati sa koronavirusom.

Testovi za prisustvo koronavirusa biće dopremljeni na brod, a kasnije će biti analizirani u državnoj laboratoriji u zalivu San Franciska.

Taj proces bi mogao da bude završen za nekoliko sati, rekao je Njusom.

Simptome, koji mogu biti posledica koronavirusa, ali i sezonskog gripa i prehlade, prijavilo je 11 putnika i deset članova posade.

Brod bi, u zavisnosti od rezultata testova, mogao da bude preusmeren negde van San Franciska.

Kruzer je krenuo na Havaje, ali se vratio u San Francisko nakon što su pojedini putnici i članovi posade osetili simptome koji se mogu povezati sa koronavirusom.

Na prethodnom putovanju ka Meksiku, na kruzeru su bila dva putnika, za koje se ispostavilo da su zaraženi koronavirusom.

Zdravstveni radnici su rekli da su se oni verovatno zarazili na brodu.

Jedan od njih, stariji čovek koji živi u blizini Sakramenta u Kaliforniji, koji je već imao zdravstvene probleme, preminuo je od posledica koronavirusa

Drugi je veoma bolestan, rekao je Njusom.

On je dodao i da zdravstvene vlasti, uz pomoć Centra za kontrolu bolesti, pokušavaju da kontaktiraju 2.500 putnika koji su putovali za Meksiko.

Guverner Kalifornije je proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa u toj državi, koja sada ima 53 potvrđena slučaja, a to je učnio nakon što je preminuo jedan od putnika sa kruzera.

To je bio prvi smrtni slučaj koronavirusa u SAD van države Vašington, gde je umrlo deset ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar