U trendu

Kruzeri više neće ploviti pored Trga Svetog Marka

RIM – Kruzeri više neće ploviti pored Trga Svetog Marka u Veneciji i moraće da pristanu u industrijskoj luci grada, saopštila je italijanska vlada.

Ministri za infrastrukturu, kulturu, turizam i životnu sredinu zajednički su doneli odluku da „zaštite kulturno-istorijsko nasleđe koje pripada ne samo Italiji već i čitavom svetu“, navodi se u izjavi objavljenoj juče, prenosi Gardijan.

Ipak, pristanište u luci Margera – umesto na turističkom terminalu u istorijskom centru Venecije – samo je „privremeno“ rešenje, dodaje se.

Nekoliko ministara objavilo je „poziv za ideje“ za terminal za krstarenje izvan lagune „i stvaranje strukturnog i konačnog rešenja problema velikog tranzita brodova u Veneciji“.

Pre nego što je pandemija korona virusa zaustavila industriju, u Veneciju su milioni posetilaca stizali upravo kruzerima.

Ali kritičari su rekli da su gigantska turistička plovila potencijalna opasnost po bezbednost jer prolaze blizu istorijskih zgrada Venecije, kao i pretnja za krhki ekosistem njene lagune.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.