U trendu

Kuba pocinje vakcinaciju adolescenata i mlađe dece

HAVANA – Kuba će ove nedelje početi sa vakcinacijom adolescenata i mlađe dece u nastojanju da se vakciniše više od 90 odsto populacije do decembra, javili su danas kubanski mediji.

Od 3. septembra, sva deca uzrasta od 2 godine do 18 godina dobiće najmanje dve doze vakcine Soberana-2, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnica Ministarstva zdravlja Ileana Morales Suarez citirana je u oceni da bi kampanja ličila na godišnju vakcinaciju dece protiv teških bolesti.

Ispitivanja vakcine protiv korona virusa kod maloletnika pokazala su da je vakcina bezbedna i da je izazvala jači imunološki odgovor nego kod odraslih.

Kako se navodi, Kubanci žele da svoju decu vrate u školu nakon nekoliko meseci školovanja od kuće.

Trenutno je oko 50 odsto od 11,3 miliona stanovnika Kube primilo najmanje jednu dozu vakcine, a više od 3,5 miliona stanovnika je u potpunosti vakcinisano.

Tokom protekle nedelje, Kuba je imala u proseku izmedu 6.500 i 7.000 dnevnih slučajeva korona virsa i 70 do 80 smrtnih slučajeva, što je znatno manje u odnosu na pre nekoliko nedelja, ali i dalje je zemlja sa jednom od najvećih stopa obolelih od kovida-19 u svetu na 100.000 stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.