U trendu

Kuba testira dve vakcine na deci od tri do 18 godina

HAVANA – Kubanski državni centar za kontrolu lekova i medicinskog pribora (CECMED) odobrio je kliničko testiranje za dve domaće vakcine protiv kovida-19, a u testovima će učestvovati deca i tinejdžeri.

„Cilj studije je da se proceni reaktogenost, bezbednost i imunogenost Soberana 02 i Soberana Plus, kandidata za vakcine, koje se koriste u dve i jednoj dozi“, naveo je portal „cubadebate“.

U testiranju će učestvovati deca od tri do 18 godina, a prvo će se vakcinisati deca između 12 i 18 godina, zatim od tri do 11, preneo je TAS S.

Početak kliničkog testiranja na deci i mladima objašnjava se trenutnom epidemološkom situacijom u zemlji – u Kubi je nedavno primećen porast infekcija kovidom-19 među decom starom od tri do 18 godina.

Iako većina zaražene dece ima blagi oblik kovida-19, kubanski doktori su zabrinuti zbog potencijalnih posledica infekcije korona virusom u ovoj starosnoj grupi.

Soberana 02 i Soberana Plus su već podeljene hiljadama punoletnih osoba na Kubi, a vakcine su se pokazale bezbednim i efikasnim.

Kubanski lekari su razvili pet vakcina protiv kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.