U trendu

Kurc pred reizborom za šefa OVP

BEČ – Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) u subotu će održati 39. redovnu skupštinu u Sankt Peltenu, na kojoj bi kancelar Sebastijan Kurc trebalo da bude reizabran za predsednika stranke.

Dan nakon što bude napunio 35 godina, Kurc će morati pred članstvo po prvi put da radi reizbor na mesto šefa stranke.

On će pred delegatima održati govor u kojem će govoriti o aktuelnim temama kao što su pandemija korona virusa, migracija I klimatska kriza, te izneti smernice za naredni period.

Kada je izabran na čelo stranke 2017.godine Kurc je dobio poverenje 98,7 odsto članstva.

Skupština će biti održana uz učešće oko 1.000 delegata, uz strogi epidemiološki bezbednosni koncept, saopštila je stranka.

Tako će na skupštinu moći doći samo registrovani delegati i koji imaju sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanoj koroni ili negativan test.

Pored šefa stranke, delegati biraju i njegove zamenike.

Kurc je četvrti lider parlamentarne partije u Austriji koji mora da izađe na unutarstranačke izbore.

Pre njega je, na unutarstranačkim izborima u ovoj godini, izabrana Beate Majnl Rajzinger za predsednicu stranke NEOS sa 93 odsto glasova, izabran je Hebert Kikl za novog šefa Slobodarske partije (FPO) sa 88,24 odsto glasova, kao i Pamela Rendi Vagner na čelo Socijaldemokratske partije (SPO) sa 75 odsto.

Put Kurca do politickog vrha je uspešna priča, pošto je iz podmlatka stranke, protežiran od strane bivšeg austrijskog vicekancelara Mihaela Špindeleger, doveden na mesto državnog sekretara, pa onda i šefa diplomatije, da bi na kraju postao šef stranke i vlade, i to delimično pre nego što je imao, a delimično nakon što je napunio 30 godina.

Kurc je u tome uspeo uz tim ljudi od poverenja i pristupom stanovništvu koji je, pre svega na početku, bio prihvaćen od strane većine građana.

On je u svojoj političkoj karijeri uvek znao da predoseti raspoloženje građana, te je tokom migrantske krize bio za zatvaranje granica, čime je proširio glasačko telo.

Do danas šef OVP nije promenio ni milimetar stav prema migraciji, iako je bio izložen sa svih strana otporu i pritiscima.

Tokom korona krize, najpre je bio zagovornik strogog zaključavanja, da bi potom vodio politiku popuštanja mera.

Stalno je izložen napadima opozicije, kojima se odlično suprostavlja, ali mu težak udarac zadaje istraga koju sprovodi Tužilaštvo protiv privrednog kriminala i korupcije zbog navodnih netačnih iskaza pred parlamentarnim istražnim odborom u vezi afere “Ibica”.

Iako je istraga pokrenuta, i moguće je da slučaj dospe pred sud, Kurc je najavio da nema nameru da podnese ostavku.

Što se privatnog života tiče, koji čuva gotovo u potpunoj tajnosti od javnosti, Kurc sa dugogodišnjom devojkom očekuje bebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.