U trendu

Kurti se sastao zvaničnicima Belgije i članovima Evropske komisije

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas se tokom zvanične posete Briselu susreo sa premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom i komesarima EU.

Vlada Kosova saopštila je da je premijer De Kro ponovio podršku svoje zemlje Kosovu i procesu približavanja Evropskoj uniji, kao i dijalogu sa Srbijom u kojem posreduje EU.

Kurti je upoznao belgijskog premijera sa prioritetima Vlade Kosova u jačanju vladavine zakona, ekonomskom razvoju i upravljanju pandemijom korona virusa.

„Na sastanku su Kurti i De Kro razgovarali o mogućnostima i oblicima povećanja ekonomske saradnje i trgovinske razmene dve zemlje, sa posebnom pažnjom na uključivanje naše dijaspore, koja je dobro integrisana i doprinosi Belgiji. Razgovarali su o vakcinama protiv korona virusa, posvećenosti Vlade Kosova njihovom pružanju i mogućnostima belgijske podrške u ovom cilju“, navodi se u saopštenju.

Kurti se danas sastao i sa evropskim komesarom za poljoprivredu i ruralni razvoj Janušem Vojćehovskim i tom prilikom istakao da poljoprivreda zauzima važno mesto u programu kosovske vlade i predstavio planove za reforme u poljoprivredi čiji je cilj povećanje proizvodnje, kvaliteta i sigurnosti hrane, kao i oživljavanje sela.

On je zatražio podršku komesara Vojćehovskog za ubrzanje pristupanja Kosova pretpristupnim fondovima za ruralni razvoj IPARD.

Kurti se susreo i komesarom EU za pravosudje, Didjeom Rejndersom i istakao da je vladavina zakona preduslov za demokratsko i razvijeno društvo, što su vrednosti Evropske unije.

„Pravda i reforma pravosudja osnovni su prioritet Vlade Kosova“, naveo je Kurti.

Kosovskom premijeru je domaćin bila i komesarka za energetiku Kadri Simson.

Kurti je komesarki Simson preneo opredeljenost Vlade Kosova da poboljša energetsku efikasnost i diverzifikuje energiju, kao i prelazak na zelenu ekonomiju, i naglasio da to zahteva širok društveni konsenzus.

Na sastanku sa komesarom Evropske unije za ekonomska i finansijska pitanja Paolom Djentilonijem, kako je saopšteno, razgovaralo se o negativnom uticaju pandemije na ekonomiju i potrebi ozbiljne posvećenosti oporavku od nastalih gubitaka.

„Premijer je naglasio posvećenost odgovornom i održivom upravljanju javnim finansijama, istovremeno vodeći brigu o onima kojima je potrebna i koji su najviše pogođeni posledicama pandemije“, dodaje se u saopštenju

Tokom sutrašnjeg dana, kako je najavljeno, kosovski premijer će se susresti sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Neću ići na sastanak sa Vučićem jer nisam potvrdio učešće

remijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas u Briselu da neće prisustvovati sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je za 11. maj najavio visoki predstavnik EU Žozep Borel.

„Neću učestvati na tom sastanku za koji nisam unapred potvrdio svoje učešće. Ono što mogu da potvrdim je da ću doći u Brisel na ručak ili večeru koju je potvrdio Borel, a koji uključuje lidere zapadnog Balkana“, kazao je Kurti novinarima.

Rekao je da je njegova poseta Briselu koja je u toku deo bilateralnih odnosa.

„Potrebno nam je još više takvih odnosa i takvih sastanaka u regionu pre nego što započnemo novo poglavlje dijaloga koje bi trebalo da bude dobro pripremljeno čak i sa principima, jer mi nemamo prostora za nove neuspehe“, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da je tokom današnjih sastanaka u Briselu tražio saradnju po pitanju vakcina protiv korona virusa.

„Već znamo da će u maju stići 95 hiljada novih vakcina i treba nam i više od toga, a sa partnerima razgovaramo o tome kako brže doći do vakcina kako bismo ih kasnije mogli vratiti. O tome sam razgovarao i sa belgijskim premijerom i da drugim zvaničnicima“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.