U trendu

„Kustendorf Koncert“ Kusturice i The No Smoking Orćestra

DRVENGRAD – „Kustendorf Koncert“ poznatog srpskog reditelja Emira Kusturice i njegove muzičke grupe The No Smoking Orćestra dostupan je od danas na Youtube platformi, saopštili su organizatori Kustendorfa.

Snimak nastupa iz Drvengrada je kreativna zamena za tradicionalni festival ruske muzike Kustendorf Clašic, koji se ove godine nije održao u uobičajenom formatu zbog pandemije korona virusa.

Na koncertu su zajedno sa muzičarima The No Smoking Orćestra svirali i mladi muzičari iz Srbije i Rusije, učesnici prethodno održanih festivala.

Kustendorf Concert počeo je italijanskom tarantelom u aranžmanu „The No Smoking Orćestra“ i preko najboljih pesama benda Emira Kusturice u finalu stigao do čuvenog „Slovenskog marša“ Petra Iliča Čajkovskog.

Uz Emira i „The No Smoking Orćestra“, svirali su i studenti iz Srbije, Branka Baroš (violina), Dimitrije Simić (harmonika), Dimitrije Mladenović (klavir), Borisav Stanić (klarinet) kao i studenti iz Rusije, Kamila Zalijeva (sopran), Vasilisa Jevstignjejeva (klavir) i Luka Belozerov (flauta).

Za nove aranžmane, pobrinuo se jedan od najperspektivnijih srpskih kompozitora mlađe generacije, Aleksandar Sale Sedlar.

Pored dobre muzike, snimak će vas voditi kroz predele Mokre Gore i Rusije.

Nakon uklanjanja ograničenja zbog korona virusa, planira se da se festivalsko takmičenje vrati na terene Drvengrada.

Iako nije isključeno, da će pri tom i novi format osvojiti za sebe pravo na postojanje, jer što je više dobre muzike, to je bolje.

„Zbog ograničenja izazvanih pandemijom Korona virusa, Drvengrad ove godine nije mogao da primi mlade muzičare iz Srbije i Rusije. Oni ovde dolaze od 2013. godine, kako bi u jednoj apsolutno slobodnoj atmosferi ispoljili svoj duh kroz muziku, kao i kako bi razmenili iskustva sa poznatim muzičarima. The No Smoking Orćestra je ovde u selu snimio naš balkanski „drajv“ – Kustendorf Concert, uz učešće mladih muzičara iz Srbije i Rusije. Nadam se da ćemo sledeće godine sa našim prijateljima iz Gasprom njefta, festival održati ponovo ovde“, istakao je Emir Kusturica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.