Kutleša: Male šanse da virus zaobiđe Hrvatsku

ZAGREB – Infektolog dr Marko Kutleša iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“ izjavio je da su male šanse da novi koronavirus zaobiđe Hrvatsku i da očekuje da će se pacijenti zaraženi tim virusom pojaviti i u toj zemlji.

Stanje u Italiji, prema njegovim rečima, pokazuje da je bolest nepredvidiva.

„U Italiji stanje definitivno nije bezazleno. Oni koji su bili, ako su zdravi – puštaju se kućama, a ako se pojave simtomi treba da se jave epidemiologu. U slučaju da su baš bili u centru u kojem je bilo obolelih – onda se može odrediti karantin“, rekao je Kutleša za HRT.

Upravo kada se, kako je kazao, činilo da se situacija sa koronavirusom počela smirivati, u petak se dogodilo to u Italijji.

„To samo pokazuje da je bolest nepredvidiva, da se ne može predvideti u kojem će smeru ići i da je virus teško obuzdati, pa se možda može razviti i pandemija“, kazao je Kutleša.

Ono što je novo kod ovog virusa je, dodao je, to da se uvidelo da jedna osoba može da zarazi zaista mnogo drugih.

„Mislimo da jedna osoba u proseku može da zarazi 11 drugih, ali nedavni slučaj u Južnoj Koreji pokazuje da je jedna šezdesetogodišnjakinja uspela da zarazi više od 300 drugih osoba. Svi oni bili su u jednoj crkvi na misi…“, podsetio je.

Ipak, doktor tvrdi da nema mesti panici, građani treba da se ponašanju normalno, ali da neprestano prate informacije Kriznog štaba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.