U trendu

Laboratorija u Vuhanu: Nismo ni znali da virus postoji

Direktorka kineskog instituta za virologiju u Vuhanu odbacila je američke tvrdnje da je koronavirus nastao u laboratoriji i da je „pobegao“ nakon čega je usledila pandemija.

Direktorka Vang Jandži rekla je da su američke tvrdnje „čista izmišljotina“  i da je njen institut takođe iznenađen novootkrivenom zarazom.

„Naš institut je prvi klinički uzorak upale pluća dobio 30. decembra prošle godine“, rekla je Vang u intervjuu za kineski CGTN. Nedugo nakon toga je Peking upozorio Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) na koronavirus, baš u vreme kada su mediji počeli da pišu o hospitalizaciji pacijenata s temperaturom i zatajenjem pluća.

Ona tvrdi da pre toga institut nije imao nikakve informacije o kovidu-19 niti se ranije susreo s njim.

„Kao i svi ostali, nismo znali ni da virus postoji“, rekla je Vang.

S druge strane, administracija američkog predsednika Donalda Trampa optužuje Kinu da koronavirus potiče iz laboratorije u Vuhanu. Državni sekretar Majk Pompeo je naveo da postoji „ogroman broj dokaza“ koji ukazuju da je virus veštački stvoren te da verovatno potiče iz kineske laboratorije.

Vang je potvrdila da je rađeno s tri živa soja koronavirusa kod slepih miševa, ali da je njihov genom drugačiji u odnosu na Covid-19 i SARS-CoV-2.

Kina je takođe čvrsto odbacila američku teoriju, koju je nazvala „neutemeljenom optužbom“. SZO je zaključila da dostupni dokazi ukazuju na to da virus nije stvoren u laboratoriju. Peking je pristao na saradnju u cilju otkrivanja porekla smrtonosnog koronavirusa, piše Russia Today.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.