Lagard: Otvorite jače državne kase u borbi protiv korone

FRANKFURT/BRISEL – Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard pozvala je lidere Evropske unije da jače otvore državne kase u borbi protiv epidemije koronavirusa ili da plate višu cenu za pasivnost.

U obraćanju čelnicima 27-članog bloka tokom video-konferencije kasno sinoć, Lagard je istakla potrebu za fiskalnim merama podrške ekonomiji, navodeći finansijsku krizu iz 2008. kao primer rizika koje nosi neblagovremeno reagovanje i inertnost, izveštava Rojters, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Očekuje se da će ECB sutra objaviti nove stimulativne mere, koje će verovatno obuhvatiti novi program finansiranja namenjen manjim kompanijama i smanjenje referentne kamatne stope.

Time bi se ECB pridružila američkim Federalnim rezervama koje su prošle nedelje vanredno srezale ključnu kamatu, kao i Banci Engleske koja je danas snizila referentnu stopu, radi ublažavanja finansijskih i ekonomskih problema zbog brzog širenja virusa koji je izazvao strah od globalne recesije i žestoko uzdrmao svetska tržišta.

Na sastanku kasno sinoć, lideri EU su odlučili da učine „sve što je neophodno“, od pružanja državne pomoći kompanijama do uspostavljanja posebnog investicionog fonda u vrednosti od 25 milijardi evra, radi suzbijanja ekonomskih posledica epidemije koja se proširio na sve zemlje Unije.

Koronavirus je zarazio više od 119.000 ljudi širom sveta i usmrtio 4.296 osoba, prema podacima agencije Rojters.

Italija je najteže pogođena država EU sa 10.149 zaraženih i 631 smrtnih slučajeva.

Italijanska vlada je proglasila karantin u celoj zemlji u ponedeljak uveče, uvodeći rigorozne kontrole kretanja i aktivnosti u toj državi od Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.