Lagard protiv ekonomskog pesimizma, veruje u oporavak

FRANKFURT – Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard založila se danas protiv ekonomskog pesimizma, tvrdeći da će do oporavka doći čim splasne neizvesnost izazvana pandemijom i da Evropa poseduje sve alate potrebne za prevazilaženje krize.

Iako je veći deo 19-člane evrozone u lokdaunu, Lagard je, kako navodi Rojters, i dalje predviđa oporavak, pod uslovom da od drugog kvartala budu ukinuta ekonomska ograničenja i da monetarni blok savlada „izazovan“ početak vakcinacije.

Pre samo mesec dana ECB je smanjila prognozu rasta evrozone za ovu godinu na 3,9 posto, ali pooštravanje mera ograničenja kretanja i poslovnih aktivnosti širom evrozone, uključujući Nemačku i Francusku, uz sporo uvođenje vakcina, dovelo je već tokom prve dve nedelje 2021. u pitanje ove procene, ocenjuje britanska agencija.

„Mislim da su naše poslednje projekcije iz decembra i dalje vrlo prihvatljive (plauzibilne). Naša prognoza je zasnovana pretpostavci da će mere zključavanja trajati do kraja prvog kvartala“, rekla je Lagard na konferenciji Rojters Nekst.

ECB je 10. decembra saopštila da je u svojim prognozama pošla od pretpostavke da će dovoljan nivo kolektivnog imuniteta na koronavirus biti dostignut pre kraja 2021.

„Zabrinjavajuće bi bilo da i posle kraja marta države članice moraju da zadrže mere zaključavanja, i ako bi, na primer, planovi vakcinacije bili usporeni“, dodala je Lagard.

Uporno jačanje evra prema dolaru takođe predstavlja rizik u smislu kočenja privrednog rasta i inflacije, a Lagard tim povodom ukazala na opreznost ECB-a u vođenju monetarne politike.

„Veoma smo pažljivi, i dalje ćemo s velikom pažnjom pratiti uticaj na cene koji imaju devizni kursevi“, istakla je, dodajući da ECB ne cilja nijedan određeni nivo deviznog kursa.

Lagard je takođe najavila da bi ECB mogla ponovo da poveća svoj program podsticaja kupovinom obveznica ako bude potrebno, ali i da bi, ukoliko kriza prođe, mogla da se uzdrži od korišćenja celokupnog iznosa od 1,85 biliona evra (2,25 biliona dolara) opredeljenog za te kupovine.

„Ako dogovoreni iznos ‘u koverti’ bude suvišan i ne treba nam cela koverta, onda je to tako. Kupovaćemo u meri koja je dovoljna da ostvarimo naš cilj – povoljne uslove finansiranja. Ako bude potrebno više, rekalibrisaćemo iznos“, rekla je Lagard.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.