Lapid otvorio Konzulat Izraela u Dubaiju (VIDEO)

Novi ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid otvorio je danas konzulat Izraela u Dubaiju, označivši ga centrom za dijalog i saradnju.

„Ovo mesto simboliše našu sposobnost da mislimo zajedno, da razvijamo zajedno, da zajedno menjamo svet“, rekao je Lapid drugog dana posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Prvog dana posete on je otvorio ambasadu Izraela u Abu Dabiju, rekavši da je to „istorijski trenutak“.

Državni ministar za veštačku inteligenciju Emirata Omar Sultan al Olama najavio na inauguraciji Konzulata Izraela da će veze dve zemlje doprineti stabilnosti i sigurnosti u regionu.

„UAE i Izrael stvaraju novu paradigmu saradnje u čitavom regionu. Naše dve zemlje će voditi u narednu fazu koja će biti model za druge države“, rekao je Al Olama, posebno istakavši zajedničke napore u suzbijanju pandemije korona virusa i tehnološkim inovacijama.

Lapid je ocenio da „mir koji se danas slavi nije mir izmedju vlada i lidera već naroda i nacija“.

On se danas sastao sa državnim ministrom za medjunarodnu saradnju generalom Rimom al Hašimijem, direktorom Svetske izložbe Dubai Expo 2020, čije je otvaranje odloženo za oktobar ove godine zbog pandemije i s njim obišao izraelski paviljon, preneli su izraelski mediji.

Šef diplomatije Izraela doputovao je u posetu Emiratima devet meseci posle uspostavljanja odnosa na osnovu sporazuma postignutog zahvaljujući posredovanju SAD, navodi Asošiejted pres.

On se sastao sa ministrom spoljnih poslova šeikom Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom, ali ta poseta iako označena istorijskom prati se bez pompe u lokalnim medijima, konstatuje američka agencija.

U proteklim mesecima dve zemlje su brzo širile bilateralnu trgovinu i potpisale sporazume o investicijama, uključujući sektore tehnologije i snabdevanja gasom.

Više od 200.000 izraelskih turista je posetilo Emirate.

Lapid je doputovao u posetu posle nedavnog formiranja nove Vlade Izraela koju predvodi desničar Naftali Banet.

Poseti je prethodio i 11-dnevni rat izraelske vojske i Hamasa vladajućeg u Gazi u kome je poginulo 254 Palestinaca, uključujući desetine dece. Na izraelskoj strani poginulo je 13 ljudi.

Lapid je za izraelske medije izjavio da je nova administracija SAD pozitivno gleda na veze Emirata i Izraela i izglede za uspostavljanje odnosa sa drugim arapskim zemljama.

Posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Rimu u nedelju, šef izraelske diplomatije je medjutim objasnio da „Vašington kaže da ta normalizacija zahteva od Izraela napor u odnosu na Palestince“ za razliku od administracije Donalda Trampa koja je smatrala da napredak na „palestinskom frontu“ nije neophodan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.