Lauc: Vrhunac epidemije u HR prošao, ali ne i opasnost

ZAGREB – Mikrobiolog Gordan Lauc, član vladinog naučnog saveta za borbu protiv korona virusa, objavio je danas nekoliko grafičkih prikaza iz kojih, kako navodi, proizlazi da je vrhunac epidemije korona virusa u Hrvatskoj prošao, ali ne i opasnost, jer sama epidemija nikako nije gotova.

Lauc je, naime, objavio pet grafikona, uz poruku da „slika vredi 1.000 reči“, a kako je naveo, „pet dobrih slika još i više“.

„Pandemija nije gotova. U proseku smo vrhunac širenja zaraze (broja novo-zaraženih ljudi) prešli negde u drugoj polovini novembra, ali i dalje moramo biti jako odgovorni i oprezni i dati svoj doprinos u suzbijanju širenja epidemije. Ali, sada sigurno znamo da je u Hrvatskoj najgori deo pandemije već iza nas i sada svi zajedno treba da se manje fokusiramo na pandemiju, a više na to da kao država i kao društvo preživimo duboku recesiju koja je pred nama i koja bi u Evropi mogla biti puno gora nego što to i najcrnji trenutni scenariji predviđaju“, napisao je Lauc.

Napomenuo je da nijedan od tih scenarija nije predvideo opseg restrikcija u drugom talasu koje su sada na snazi u velikom delu Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.