U trendu

Lavrov: Neosnovane optužbe da smo ukrali formulu AstraZeneke

MOSKVA – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe britanskog tabloida „San“ o tome da je Rusija navodno ukrala formulu za vakcinu „AstraZeneke“ protiv korona virusa kao neosnovane i izrazio sumnju da će bilo ko tako nešto uzeti za ozbiljno.

„Ničemu se više ne čudim. Što se tiče naših britanskih, pa i većine ostalih zapadnih partnera, ne mislim da će bilo ko ozbiljno da shvati te neosnovane optužbe“, rekao je Lavrov, prenosi portal Sputnjik.

On je ukazao na to da je kod vakcine „AstraZeneke“ zabeleženo dosta slučajeva negativnih nus-pojava, kao što je tromboza, dok, kada je reč o „Sputnjiku V“ nijedan takav slučaj nije zabeležen.

„Verujem da će svi zainteresovani sami izvesti zaključke“, rekao je Lavrov.

Britanski „San“ je, pozivajući se na svoje izvore objavio da je Rusija navodno ukrala formulu za vakcinu kompanije „Astra zeneka“ i upotrebile je za razvoj ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik V“, a tu vest prenela je većina britanskih medija.

Direktor Centra „Gamaleja“, koji proizvodi ovu vakcinu, Aleksandar Gincbur je u aprilu izjavio da je verzija o krađi formule najsmešniji mit o „Sputnjiku V“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.