U trendu

Lavrov sa Draganom Čovićem o BiH i Dejtonu

SARAJEVO – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sinoć u Sarajevu sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama te zemlje i o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima, kdragana Čovića, koji je i predsednik Hrvatske demokragske zajednice (HDZ) BiH.

U saopštenju koje su prenele „Nezavisne novine“ navodi se da je Čović upoznao Lavrova sa političkim prilikama, naglasivši da su izmene Izbornog zakona BiH imperativ i garant ravnopravne budućnosti, kao i da politički dijalog ne može funkcionisati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

Kako se navodi, istakao je i da su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredeljeni za budućnost BiH u Evropskoj uniji i NATO, i da rad na izgradnji evropske BiH nema alternativu.

Posebno je istaknuto da tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna i da se prava konstitutivnih naroda ne smeju poricati.

U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Savjeta za provođenje mira, unutrašnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao savremenog evropskog društva.

Kada je reč o situaciji u vezi s epidemijom korona virusa, Čović je izrazio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH, dodaje se u saopštenju.

Lavrov je prethodno u Istočnom Sarajevu razgovarao sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dorikom.

Šef ruske diplomatije svoju turneju u regionu nastavlja današnjom posetom Srbiji, a potom Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.