U trendu

Lavrov: Zapad ignoriše pozive Rusije na dijalog

MOSKVA – Zapad ignoriše pozive Rusije na
suštinski dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Naši brojni pozivi za održavanje suštinskog i profesionalnog dijaloga, zasnovanog na uzajamnom poverenju i konkretnim činjenicama, a u cilju rešavanja uzajamne zabrinutosti i pronalaženja fer ravnoteže interesa i kompromisa, jednostavno su ignorisani“, poručio je Lavrov na godišnjoj konferenciji ruskog državnog fonda „Gorčakov“, a prenosi agencija TAS S.

Lavrov je ukazao na pokušaje SAD da preuzmu kontrolu nad međunarodnim organizacijama i da se uzurpira pravo na definisanje multilateralizma. Kao rezultat toga, prema njegovim rečima, kultura dijaloga bledi.

„Predsednik *Vladimir) Putin je izneo jasne ocene trenutne situacije juče… Naglasili smo našu spremnost za saradnju u podrucjima koja nas zanimaju i pod uslovima koje smatramo povoljnim. Situacija je teška, ali mi smo spremni na takve događaje“, naglasio je Lavrov.

Ruski diplomata je poručio i da nespremnost zapadnih partnera na uspostavljanje ravnopravne saradnje s drugim međunarodnim igračima, komplikuje globalnu situaciju, što se, prema njegovim rečima, odražava na borbu protiv pandemije kovid-19.

„Pandemija korona virusa je negativno uticala na globalnu ekonomiju i politiku. Na jedan ili drugi način, uticala je na sve zemlje bez izuzetka“, poručio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.