Le Mer: Moj prioritet – trgovinski detant sa SAD

PARIZ – Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da je njegov prioritet rešavanje trgovinskih sankcija sa dolazećom američkom administracijom kako bi se sprečilo da trgovinski rat poveća ekonomske štete izazvane pandemijom koronavirusa.

Administracija odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa uvela je Francuskoj carine na vino nakon što nije uspela da reši sa Evropskom unijom 16-godišnji spor vezan za subvencionisanje proizvođača aviona Erbasa.

Zvanični Vašington je takođe zapretio uvođenjem carina na francusku kozmetiku, tašne i drugu uvoznu robu iz te zemlje, nakon što je Pariz usvojio digitalni porez na usluge velikih tehnoloških i internet kompanija.

„Posledice trgovinskih sankcija po našu ekonomiju su vrlo negativne i veoma štetne. Već imamo krizu pandemije. Ne treba da stvaramo dodatne teškoće u ovoj veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Trgovinski rat nije u interesu SAD-a i nije u interesu Evrope“, rekao je Le Mer na konferenciji Rojters Nekst.

On je dodao da od administracije novizabranog američkog predsednika DŽoa Bajdena nije dobio „inicijalne signale“ o tome kakav će biti njihov odnos po pitanju trgovine, te da se nada da će u februaru posetiti Vašington.

Le Mer je naveo da bi zastali pregovori između gotovo 140 zemalja sveta, u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), o globalnoj digitalnoj poreskoj regulativi mogli da ožive i da budu završeni u roku od šest meseci, ukoliko se pridruži Bajdenova vlada.

Američka vlada je ove nedelje počela da naplaćuje nove carine na određena nepenušava vina, konjak i druga žestoka pića iz Francuske, pojačavši pritisak na na ovu evropsku ekonomiju koja se bori s problemom sporog početka programa vakcinacije, napominje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.