U trendu

Lekarka uhapšena dok je delila pomoć bolnici – prekršila meru zabrane kretanja

Lekarku i aktivistkinju Anastasiju Vasiljevu ruske vlasti zadržale su preko noći u pritvoru i naplatile joj kaznu od dvadeset dolara zbog toga što je prekršila meru zabrane kretanja, navodi Fox njuz, pozivajući se na svetske agencije.

Vasiljevu, predsednicu nezavisnog sindikata lekara u Rusiji, i nekoliko njenih kolega koji su pokušavali da dostave zaštitne maske, dezinfikaciona sredstva i medicinsku opremu bolnici u Novgorodu, policija je privela preksinoć pod obrazloženjem da su prekršili zabranu kretanja koja je na snazi kao preventivna mera u sprečavanju širenja korona virusa.

Vasiljeva je poznata ruskoj javnosti kao kritičar vlade i predsednika Vladimira Putina. Tvrdila je u više navrata da vlada zataškava prave podatke o broju obolelih od korona virusa.

“To što su je držali iza rešetaka, otkrilo je njihov pravi motiv,” rekla je Natalija Žvanjina, direktorka Amnesti internešenela za Rusiju, i dodala da na taj način vlast kažnjava sve profesionalce koji se usuđuju da se suprotstave zvaničnim saopštenjima i kritikuju zdravstveni sistem.

“Za njih nije ovo stvar novca, želja im je da me slome,” izjavila je Vasiljeva, i dodala je to samo učvrstilo njeno mišljenje da radi pravu stvar i da će i dalje nastaviti tako.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.