U trendu

Lider S. Koreje zakazao sastanak sa vrhom partije o ekonomiji

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un zakazao je sastanak sa vrhom Radničke partije na kojem će se razmatrati dosadašnji ekonomski rezultati u 2021. godini i kako poboljšati privredu u drugoj polovini ove godine, navodi se u današnjem izveštaju državne novinske agencije KCNA.

Kim traži veću ulogu u vladi u nameri da podigne severnokorejsku ekonomiju unazađenu kako međunarodnim sankcijama zbog vojnog nuklearnog programa, tako i strogim zatvaranjem granica tokom pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

U Severnoj Koreji zvanično nije bilo potvrđenih slučajeva kovid-19, ali se u Južnoj Koreji smatra da je širenje virusa bilo moguće s obzirom da je Severna Koreja imala trgovinsku razmenu sa Kinom i direktne kontakte sa njenim građanima pre nego što je zatvorila svoje granice početkom prošle godine.

Kin Džong Un je pozvao zvaničnike komunističke partije na novi „naporan marš“ rada i odricanja, povezavši sadašnju ekonomsku krizu sa periodom tokom 1990-tih kada su u Severnoj Koreji vladali glad i beda.

Kim je obelodanio plan koji bi trebalo da donese „opipljive promene koje bi stabilizovale državnu ekonomiju i život ljudi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.